Egy menyasszony a koszorúslányai mellett

Te tudtad? Hagyományosan ezért van ugyanolyan ruhájuk a koszorúslányoknak

Egy esküvőn rengeteg olyan részlet lehet, melyek eredetéről sokan nem tudnak, viszont ragaszkodnak a megtartásukhoz. Ezek közé tartozik a koszorúslányok egyenöltözéke is, pedig régen egy nagyon érdekes, elsőre talán viccesen hangzó indok miatt kezdték el ezt a szokást.

Csak hogy más példát is említsünk az ilyen berögzült megszokásokra, ilyen a férj és a feleség egymás mellett elhelyezkedése is a szertartáson. Sokan így szokhatták meg a képeken és a videófelvételeken látottak alapján, vagy csak azt mondták nekik, hogy így kell, de vajon mi a valós oka annak, hogy a nő általában a férfi bal oldalára áll.

Ennek is vicces a története, hiszen a vőlegénynek szabadon kellett tartania a jobb karját, hogy leküzdhesse vele a választottját ostromló kérőket. Erre nem tudjuk, mennyire lehetett szükség még az esküvő napján is, de úgy tűnik, sokszor fordulhatott elő hasonló lányszöktetés az oltár előtt.

Napjainkban már egyre több leendő feleség dönt úgy, hogy egy szervezési feladatot elhagyva a koszorúslányokra bízzák az öltözéküket, de ez nem mindig volt így. Ma már elképzelhető az is, hogy a lányok teljesen eltérő színekbe öltöznek és úgy állnak a menyasszony mellett, az eredeti hagyomány szerint viszont mindannyiuknak ugyanolyan színbe kellett öltözniük.

Egy menyasszony a koszor\u00fasl\u00e1nyai mellett

Fotó: Unsplash/Katelyn MacMillan

Tovább menve nem csak egymáshoz kellett igazodniuk, hanem nekik is hasonlóan fehérben kellett megjelenniük, mint a nagy nap főszereplőjének — olvashatjuk a Marie Claire cikkében. El tudná viselni vajon bármelyik nő az esküvőjén, hogy valaki más is menyasszonyi ruhában van?

Akár igen, akár nem, a múltban ennek is megvolt az oka. Leginkább babonaként ragaszkodtak ehhez, ugyanis úgy vélték, ezáltal megtéveszthetik a rossz szellemeket, valamint az exeket, akik valamilyen oknál fogva elmerészkedhettek egykori kedvesük menyegzőjére.