faina asztal

5 dizájnbútor, ami bebizonyítja, milyen menő lehet az újrahasznosítás

A lakberendezési tárgyak tervezésénél mostanában nagyon nehéz kreatívnak lenni, hiszen amit meg lehet alkotni, azt már valószínűleg korábban kitalálta valaki más. Ennek hozományaként a dizájnerek a módszereken újítanak. A legújabb trend az újrahasznosításra koncentrál, így az alábbi cikkünkben öt olyan stílusos dizájnbútort szedtünk össze, melyekkel érdemes lehet feldobni a lakásunkat.


Ztista asztal a Fainától

faina etkezoasztal

Fotó: Faina

A Ztista legkülönlegesebb sajátossága, hogy kemény külsejétől eltekintve tele van finom élekkel. Anyagát tekintve faforgácsból, agyagból, valamint cellulózból készítik. A munkafolyamatok során a termék alkotóelemeit kézzel, gondosan helyezik el egy fém vázba. A végeredmény szöges ellentétben áll egy tömör fa asztallal, így — ha megvesszük — sokkal inkább egy szobrot kapunk, mintsem egy hétköznapi asztalt.

Kata az Arpertől

Fotó: Arper

Első ránézésre egy átlagos nyugágyat pillanthatunk meg, viszont a készítése koránt sem mondható mindennaposnak. A kárpit újrahasznosított műanyagpalackokból előállított poliészterből lett kialakítva, a faváz pedig gondosan és felelősségteljesen kézben tartott erdőkből származik. A terméket tölgy vagy fekete színben lehet megvásárolni.

Waste Tile Cabinet, melyet a Piet Hein Eek gyárt

piet hein eek szekreny

Fotó: Piet Hein Eek

Ahogy a termék neve is sugallja, a készítők különböző fadarabokat hasznosítottak újra a szekrény külső részéhez. A cég már évtizedek óta harcol a fenttartható lakberendezésért, mostani terméküknél pedig a faselejtek textúráit és árnyalatait érintetlenük hagyták, így egy különleges kollázst kaptak a különböző anyagokból. A szekrényhez 25 910 dollárért lehet hozzájutni, ami közel 10 millió forintnak felel meg.

Ligne Roset-tól a Terre D'Ombres

lignet roset kaspo

Fotó: Designconnected

A virágtartó elnevezése „árnyékok földjét” jelent, mellyel a textúrára utalnak. A különleges kaspók mintáját 3D nyomtatással alakították ki, az anyag tekintetében pedig kukoricakeményítőt és újrahasznosított fát alkalmaztak a szakemberek.

Meltingpot asztal a Kooij-tól

kooij meltingpot

Fotó: www.sensofloors.co.uk

Ahelyett, hogy tervezésekhez felépített, műanyag prototípusokat a szemétbe dobnák, ez a vállalkozás inkább egy új terméket állít elő a felhasználásukkal. Minden darab egyedi, és egy színes, márványozott papírlapra emlékezteti a vásárlókat. Az elképzelés tökéletesen azonosul az üzlet alapítása előtt felvázolt alapelvekhez, melyek szerint a műanyag bútorokkal akár hosszú távra is lehet, sőt, érdemes velük tervezni.

Nyitókép: Faina
Forrás:
Robb Report