Új skandináv lakásdizájn

Modern, rusztikus és vintage –  íme 2021 legnépszerűbb lakástrendjei

2021-ben ugyan visszaköszönnek a rusztikusabb bútorok, ám a jól ismert skandináv stílus, valamint az évek óta népszerű minimalizmus megmarad.Vintage

table lamp beside brick wall

Anastase Maragos/Unsplash

Ide tartozik minden, amit 1920 és 1975 között stílusként emlegettünk, nem szabad azonban összekevernünk a retróval. A vintage ugyanis nem csak a ruhák és az ékszerek terén, de a lakásdizájnban is képes volt divatot teremteni. Ha ebben a stílusban szeretnénk berendezni lakásunkat, akkor mindenképp olyan bútorokat és dekorációt kell használnunk, melyek kopottas jellegük ellenére kellemes összehatást biztosítanak.

Skandináv

Minh Pham/Unsplash

Az IKEA globális térhódításának köszönhetően talán az egyik legnépszerűbb stílus. Ennek oka, hogy a nagyjából akármelyik lakástípus felruházható a svéd vállalat könnyen és olcsón beszerezhető darabjaival, amelynek köszönhetően pillanatok alatt a skandináv lakásdizájn jellegzetes formái vehetnek körül minket. Színekben a fehér falak dominálnak, bútorok esetében pedig a fából készült darabok. Ha ilyen stílussal szeretnénk felruházni otthonunkat, kerüljük az élénk színeket, de mégis eltérnénk egy kicsit a fehértől, válasszunk világoskéket, esetleg szürkét.

Minimalista

Katsia Jazwinska/Unsplash

Egyszerű és letisztult - talán ez az a két szó, ami leginkább jellemezi az egyik legnépszerűbb modern stílust, a minimalizmust. Ez a lakásdizájn komoly elszántságot és sok munkát követel, főleg, hogy az évek során felhalmozott bútorok jelentős részétől búcsút kell vennünk. A dekorelemeket is kerüljük, továbbá színekben sem lehetünk túl kreatívak. Maradjunk a jól bevált fehérnél. A minimalizmusra valóban igaz, hogy a kevesebb néha több.

Modern rusztikus és indusztrial

Alisha Hieb/Unsplash

Ebben a stílusban a rusztikus elemek letisztult formában jelennek meg. A stílus egyszerre kelt vidéki és a modern hatást, melynek oka, hogy a visszafogottság és a luxus keveredik egymással, miközben egy csipetnyi modernizmus is bekerül a sztoriba. A felhasznált anyagok között leginkább a kő, a fa, a tégla, fém, kopott, festett fa elemek és természetes anyagok szerepelnek. A színek sok esetben inkább sötétebb árnyalatúak.