Az öt lakberendezési trend, ami meghatározta 2021-et

Az öt lakberendezési trend, ami meghatározta 2021-et

Idén is rengeteg időt töltöttünk otthon – még ha nem is teljesen önszántunkból. Épp ezért a tavalyi évhez hasonlóan rengeteget foglalkoztunk otthonunk csinosításával vagy vágtunk bele nagyívű lakásfelújításba. Lássuk, milyen lakberendezési trendek határozták meg 2021-et!


Home office

Sokan kényszerültünk ebben az évben is otthonról dolgozni, de nagy számban választották önszántukból is a dolgozók a home office-t, hiszen rájöttek, hogy felesleges két órát ingázni a dugóban, ha otthonról is kényelmesen megoldható minden. Épp azért nagy fókuszt kaptak a home office-ok: aki tehette, saját dolgozószobát rendezett be (akár mondjuk egy nem kihasznált vendégszoba "kárára"), de az otthonok többségében inkább dolgozósarkok kezdtek feltűnni. Mik a legfontosabb kritériumok ezekhez? Egy kényelmes szék, hogy megfelelő legyen a háttér a Zoom-meetingekhez, egy megfelelő méretű asztal, amin elférnek a munkához használatos eszközeink.

Szép lassan mindenki rájött, milyen fontos egy a munkának dedikált sarok, hiszen egyrészt nem vicces, amikor a teljes lakást beterítik a kinyomtatott táblázataink, másrészt pedig hosszú távon a kanapén dolgozni hátgyilkos manőver.

Visszatért a tradicionális stílus

Gazdag drapériák az ablakok körül, mintás tapéta, bársony kanapé és antik perzsaszőnyeg – a vizuálisan gazdag, mégis otthonos terek trendje idén is folytatódott. A "modern farmhouse" stílus fehér falai és ragyogó, világos konyháit egyre kevesebbszer látjuk a legmenőbb lakberendezési oldalakon, ellenben az angol hagyományokból kiinduló, sötétebb falakkal operáló tradicionális stílust egyre többször látjuk viszont.

Sötét konyhák

Az utóbbi évek fentebb is említett fehérimádata levonulóban van. Bár egy márványpulttal ellátott hófehér konyhabútor igazi klasszikus, az idei évek bátrabb választások jellemezték. A falakon is feltűnő sötétebb "taupe" árnyalatok, zöldek, de még a fekete is népszerű volt 2021-ben. Otthonos és meleg hangulatot árasztanak, ahol nem félünk attól, hogy egy szétfröccsenő gránátalma tönkreteszi az egész konyhát.

Posztmodern bútorok

Izgalmas formák és bátor színhasználat – ezek jellemzik a posztmodern stílusnak nevezett irányzat bútorait. Leggyakrabban statement darabokként egy-egy ilyen példányt állítanak egy helyiségbe, jellemzően valamilyen ülőbútort (szék, kanapé és fotel is népszerű választás) vagy egy lerakóasztalt egy látványos lámpával kombinálva. Egyszerre bátor és biztonságos választás, hiszen egy posztmodern bútorral lehengerlően modern stílust kölcsönözhetünk a nappalinknak, viszont mindössze egyetlen drágább (és kockázatosabb) darabra kell beruháznunk, melyet egy mozdulattal el is távolíthatunk, ha egyszer úgy érezzük, ez mégis túl sok nekünk.

Vintage darabok

A szakértők azt mondják, nem is lehet igazán otthonos és divatos az otthonunk anélkül, hogy valami régi történettel rendelkező darabot ne építenénk be a lakásunk berendezésébe. Lehet igazi százéves antik klasszikus vagy épp a gyermekkorunk idejéből származó apróság, átgondoltabbá és többdimenzióssá varázsolják otthonunkat.

Ennek a trendnek plusz apropót és hangsúlyt ad a fenntarthatóság kérdése is: miért vennénk mindenből újat, ha már valami elkészítette, szerette és továbbadná például azt az asztalt? Az olcsó és eldobható bútorok helyett keressünk valódi fából készülteket, amik már kiállták az idő próbáját.Nyitókép: Spacejoy/Unsplash