Manfred Thierry Mugler

Divat, parfüm és latex! – Öt érdekesség a 73 évesen elhunyt Thierry Muglerről​

A világhírű dizájner 2022. január 23-án hunyt el 73 éves korában. A francia divattervező megelőzte saját korát, hiszen ő volt az első, aki híres énekeseket és színészeket is felvonultatott modellekkel együtt. Munkáiban mesterien ötvözte a divat és a kultúra sajátosságait. Tehetségére és hagyatékára emlékezve összeszedtünk öt érdekességet a nem mindennapi életéből.


1. Kezdetek

A franciaországi Strasbourgban született, majd Londonban merült bele a divat világába. Végül Párizsban kötött ki, ahova olyan népszerű tervezők vonzották, mint Cristóbal Balenciaga és Christian Dior. A két elismert tervező nagyban befolyásolta Mugler ruháinak stílusát.

2. Múzsái régen és az utóbbi években

Pályakezdésének idején többek között Grace Jones, Joey Arias, David Bowie és Pat Cleveland hatott rá, majd gyorsan a modernkori múzsák felé fordult. Ilyen volt például Cardi B, Beyoncé és Kim Kardashian, akinek Mugler tervezte az ikonikus, 2019-es Met-gálás ruháját.


3. Latex mint a divatbemutatók ékessége

Ő állt a nyolcvanas években annak az őrült divatirányzatnak az élén, amelyben előszeretettel jelenítettek meg bőrhatású és latex anyagokból készített darabokat a kifutókon. A fétisruházatok ma is eléggé megosztónak számítanak, akkoriban pedig teljesen úttörőnek és megbotránkoztatónak gondolták.

4. Új szerelem és pályaváltás

Hivatalosan 2002-ben vonult vissza a divattervezéstől, onnantól másik szenvedélyébe ölt több időt: a parfümök fejlesztésébe és különleges, egyedi illatok keresésébe. A parfümiparban az ikonikus Angel illatával robbant be. 2010-ben a márka névváltoztatáson esett át, onnantól szimplán Mugler néven lehet megtalálni a boltok polcain. A ruhák kicsit háttérbe szorultak, de soha nem tudta végleg elengedni igazi szenvedélyét A pályaváltáskor így nyilatkozott a tervező:

„A divat gyönyörű, 3D művészet egy emberi lényen. De ez nem volt elég, ezért folytattam az alkotást más módon. Számomra ez már nem volt a megfelelő eszköz. De a parfüm még mindig érdekel.”

5. Magánélete és divaton túli sikerei

A divatszakmán kívül rengeteg egyéb tevekénységével tett szert elismerésére szélesebb körökben. Hosszú éveken át testépítő volt, emellett reklám- és rövidfilmeket is rendezett. Jelmezeivel több nagyszabású mozi és színházi produkció nyert nagyobb elismerést, szűkös időbeosztásában pedig egy könyv megírására is talált lehetőséget. Nyíltan homoszexuálisként példát mutatott, így az LMBTQ+ közösség egyik legnépszerűbb ikonjává vált.

Nyitókép: Instagram/ myfm104