Ray Liotta

Ray Liotta életművére emlékezve: 5 film a legjobbjai közül

A legendás amerikai színész május 26-án hunyt el 67 éves korában. Életére és pályafutására emlékezve összegyűjtöttünk néhányat a legikonikusabb szerepei közül, melyek többségét a kritikusok is elismerték, valamint díjakkal is jutalmazták őket.


Copland

Az egyetlen hiba, melyet a kritikusok fel tudtak hozni a filmmel kapcsolatban, hogy a — egyébként tökéletesen megformált — karakterek nem képesek igazán kitölteni a teljes játékidőt. A sztori egy serifről szól, aki egész életében feljebb akart jutni a ranglétrán és csatlakozni a New York-i rendőrséghez. Ehhez saját kezébe veszi az irányítást, amikor kiderül, hogy a városában élő zsaruk eltusolják a saját bűntényeiket.

Dominick és Eugene

Ebben a produkcióban Liotta Tom Hulce oldalán szerepel, ketten pedig egy ikerpárt alakítanak. A történet kettejük bonyolult kapcsolatára épül és az egymás mellett kialakuló jellemfejlődésükre. Míg az egyikük tanulási problémákkal küzd, addig a másik ideje nagy részét testvére gyámolításával tölti.

Végszükség

A Végszükséget ugyanaz a rendező készítette, aki Ray Liotta másik nagysikerű alakításában is dolgozott, a Betépvében. A főszereplőt John Quincy Archibaldnak hívják, aki nem engedheti meg magának a fia életét megmentő műtétet. Ezt orvosolva bemegy a kórházba, ahol erőszakkal követeli ki a betegellátást. Liotta a filmben a helyzetet kezelő rendőrt alakítja.

Narkó

Liotta egy labilis nyomozó szerepébe bújt a forgatásokon, aki új társ mellé került. A partnere egy beépített, kábítószeres ügyekkel foglalkozó tiszt, aki mindent megtesz azért, hogy kiderítse, ki áll egy másik zsaru meggyilkolása mögött. A jeleneteket kettejük párosa teszi különlegessé, valamint azok a problémák és titkok, melyek az idő előrehaladtával felszínre kerülnek.

Azonosság

Nem egészen kronológiai sorrendben halad a történet, viszont így sokkal több érdekességet és összefüggést rejtegetnek a különálló — mégis egy ponton összekapcsolódó — eseményszálak. Maga a sztori alapja egy Agatha Christie-regényből lett merítve, viszont nagyon sok ponton átírták a forrást. Liotta egy szökött fegyencet személyesít meg a jelenetekben.

Nyitókép: Getty

Forrás: Screen Rant