Arcát megérintő középkorú nő

Megváltozik a bőr a menopauza után?

A szakértők szerint öt fő módon változik a bőr a menopauza során, és a továbbiakban a hormonok hatással lehetnek ránk. Ezeket mutatjuk most meg.

1. Kollagénveszteség

A kollagén az a fehérje, amely bőrünk szép, fiatalos dússágáért felelős. A húszas éveinktől kezdve évente körülbelül egy százalékkal veszítünk belőle, majd hirtelen csökkenés következik be. A menopauza első öt évében a kollagén 30 százalékát veszítjük el, ami megereszkedést, térfogatvesztést és ráncokat jelent.

2. Száraz bőr

Ahogy az ösztrogén csökken, bőrünk szárazabbá válik. A bőr hidratáltságát megőrző hialuronsav termeléséért felelős fibroblaszt sejtjeink nem működnek olyan jól. Emellett a nedvességet visszatartó bőrgát is kevésbé lesz erős, és több vizet veszítünk a bőrünkön keresztül, különösen éjszaka.

3. Pigmentáció

Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a pigmentációra, ezért még fontosabb a fényvédelem.

4. Érzékenység

Ilyenkor a bőr gyakran érzékenyebbé válik. Sok nő úgy találja, hogy a kipróbált és bevált termékek nem működnek olyan jól, vagy érzékenység alakul ki velük szemben.

5. Bőrbetegségek

Végül pedig bizonyos bőrbetegségek is kialakulhatnak. Az olyan bőrproblémák kialakulása, mint a pattanások és a rosacea nagyon gyakori lehet a hormonális változások miatt.

Ma már rengeteg bőrápolási termékcsalád létezik a menopauzás bőrre, de azért, mert egy arckrémen a menopauza szót látjuk, még nem feltétlenül lesz hatékonyabb.

A szakértők szerint a menopauza remek alkalom arra, hogy újragondoljuk bőrápolási rendszerünket. Az alapfeltétel a több hidratálás, a napvédelem, a C-vitamin és valamilyen retinoid.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock