Rihanna és A$AP Rocky a 2023-as Met-gálán

Csipkerózsikaként éled újra a divat idén

Íme, minden fontos információ az év egyik legnagyobb divateseményének számító Met-gáláról.

A New York-i Metropolitan Múzeum Costume Institute-jának (Kosztüm Intézet) éves adománygyűjtő rendezvénye mindig egy adott, a Metropolitan Museum of Art (MET) aktuális kiállításának tematikájával kapcsolódik össze – idén a Sleeping Beauties: Reawakening Fashion (Csipkerózsika: A divat újraélesztése) című tárlatéval.

A Vogue főszerkesztője, Anna Wintour által vezetett Met-gála idei témája a The Garden of Time" (Az idő kertje), mely J.G. Ballard azonos című, disztópikus regényéből merít életet. A történet egy dekadens életmódot folytató párról szól, akik végül kénytelenek véget vetni irigylésre méltó életvitelüknek.

A Sleeping Beauties: Reawakening Fashion 250 olyan történelmi jelentőségű darabot mutat be, melyeket túl törékenynek tartanak ahhoz, hogy újra viseljék őket. A 2024. május 2-szeptember 2-ig tartó kiállítás az újjászületés és megújulás fogalmát vizsgálja, a természetet a divat mulandóságának metaforájaként használva azt.

A jótékonysági eseményre a világ minden tájáról érkező tervezők és hírességek a múzeum új kiállításának különleges témájához kapcsolódó, Wintour által kiválasztott kreációkat viselnek.

Minden évben A-listás személyiségek vállalják a társházigazda szerepét Wintour mellett, aki 1995 óta vezeti elnökként vagy társelnökként a gálát. Idén a társ-házigazdák között van Bad Bunny, Chris Hemsworth, Jennifer Lopez és Zendaya.

Ők négyen felelősek a téma, a vendéglista, az ételek és a dekoráció kiválasztásában való közreműködésért, valamint az eseményt megelőző és alatti adománygyűjtésben, promócióban és reklámtevékenységben való segítségnyújtásért. Az est kezdetén ők fogadják a vendégeket a vörös szőnyegen, és bár idén még nem erősítették meg a fellépést, néhány korábbi társ-házigazda később is fellépett már.

A Met-gála éves vendéglistája általában szigorúan titokban marad az eseményt megelőzően, azonban néha idő előtt kiszivárog egy lista. A találgatások szerint idén többek között Margot Robbie, Jenna Ortega, Lana Del Rey, Taylor Swift, Cillian Murphy, Tom Holland és Pedro Pascal is részt vesz majd a rendezvényen.

Mellettük számos visszatérő híresség, köztük a Kardashian-család tagjaira, Emma Chamberlainre, Rihannára, valamint Gigi és Bella Hadidra is számítani lehet a vendégek között.