Rihanna a 2023-as Met-gálán

Mutatjuk az idei Met-gála hívószavát és öltözködési szabályzatát

Nem is lenne Met-gála a megfelelő extravagáns öltözködés nélkül. És most már azt is tudjuk, hogy mire számíthatunk a 2024-es kiadástól, hiszen az adománygyűjtő esemény hívószava a Csipkerózsikák: a divat újraélesztése.


Már csak néhány hónap van hátra a hírességek és tervezők Met felvonulásáig, mi pedig összegyűjtöttünk mindent, amit tudunk eddig erről a divatos látványosságról.

​Mit jelent a 2024-es Met-gála témája?

A Csipkerózsikák: a divat újraélesztése a Disney legálmosabb hercegnőjéhez szóló óda. A téma valójában arra szolgál, hogy az ismert terveket új módon mutassa be.

A New York-i Metropolitan Museum of Art kísérő kiállításán a Costume Institute állandó gyűjteményéből mintegy 250 darabot mutatnak be, amelyek közül többet eddig alig láthattunk. A Vogue szerint a tárlat a divat több mint 400 évét öleli fel, a kiemelt darabok között szerepelnek Christian Dior 1949 őszi/téli ruhái és egy 17. századi Charles Frederick Worth báli ruha.

Penelop\u00e9 Cruz \u00e9s Dua Lipa a 2023-as Met-g\u00e1l\u00e1nGetty

Max Hollein, a Met Marina Kellen francia igazgatója és vezérigazgatója elmondta:

Ez az innovatív bemutató a képzeletünk határait feszegeti, és arra invitál minket, hogy megismerjük egy mű számos aspektusát, többet tudjunk meg a történetéről, és jobban megbecsüljük a szépségét.

Ahogyan a tavalyi eseményen a résztvevők közül sokan a Chanel archívumából merítettek a Karl Lagerfeld témának megfelelően, úgy valószínűleg 2024-ben még több saját történelemmel rendelkező ruhát láthatunk majd a Met lépcsőjén.

​Mi a 2024-es Met-gála dress code-ja?

A Vogue bejelentette, hogy a 2024-es Met-gála dress code-ja Az idő kertje lesz.

Ezt a témát J.G. Ballard 1962-es, azonos című novellája ihlette, amely egy grófot és egy grófnőt követ, akik „a szabadidő, a művészet és a szépség utópiájában" élnek, amíg egy közeledő csőcselék arra kényszeríti a grófot, hogy „addig szedjen időfordító virágot a kertjéből, amíg egy sem marad".

A kiadvány megjegyzi, hogy a dress code valójában a „múló szépségről" szól. A Vogue úgy véli, hogy a történet „melankolikus virágokat" és a zenével és az idővel kapcsolatos öltözékeket inspirálhat.

​Mikor lesz a Met-gála 2024-ben?

Mint mindig, a Met-gálát május első hétfőjén rendezik meg. Ez 2024-ben május 6-ra, azaz a mai napra esik.

​Ki lesz a házigazdája a 2024-es Met-gálának?

Chris Hemsworth

Fotó: Shutterstock

A 2024-es Met-gála elnöke Zendaya, Jennifer Lopez, Bad Bunny és Chris Hemsworth lesz. Hemsworthnek ez lesz az első Met-gálája. A Loewe kreatív igazgatója, Jonathan Anderson és a TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew tiszteletbeli elnökök lesznek.

2023-ban Dua Lipa, Penelope Cruz, Roger Federer, Michaela Cole és természetesen Anna Wintour voltak az elnökök, míg 2022-ben Blake Lively, Ryan Reynolds, Lin Manuel Miranda és Regina King volt a házigazda.

​Ki kap meghívást a 2024-es Met-gálára?

Egy ilyen eseményre a jegyek köztudottan exkluzívak.

Röviden: ahhoz, hogy jegyet szerezz a Met-gálára, 50 000 dollárt (kb. 18 millió forint) kell adományoznod, valamint a Vogue főszerkesztőjének, Anna Wintournak a jóváhagyásával kell rendelkezned. Azt, hogy pontosan kik kerültek be a válogatásba, csak május 6-án fogjuk megtudni.

Forrás: Marieclaire

Nyitókép: Cindy Ord/MG23/Getty Images for The Met Museum/Vogue