michael jordan nike air ship cipo

Michael Jordan használt Nike Air Shipje lehet a világ legdrágább cipője

A világ legdrágább cipője nem egy csinos tűsarkú, de még csak nem is új: a Sotheby's 1-1,5 millió dollár értékűre becsüli Michael Jordan 1984-es, azaz az első profi szezonjában viselt kosarascipőjét.


Húzódjatok félre, Manolo Blahnikok és drágaköves tűsarkúk: a legdrágább cipők piacát egy ideje a sportcipők vették át. De a Nike Airek körül nemcsak mostanában van ekkora felhajtás, már a 80-as években, megalkotásukkor is nagyon gyorsan nagyon népszerűek lettek.

A Nike első (és talán azóta is legnagyobb) szupersztárja Michael Jordan volt, akit mindjárt a profi ligába való bekerülésekor leigazoltak. Jordan és ügynöke jól ráéreztek, hogy építsék a sportoló brandjét is a profitszerzés mellett: ragaszkodtak hozzá, hogy csak akkor szerződnek le a Nike-val, ha az egy saját vonalat hoz létre Jordan számára – ez lett az Air Jordan, mivel a cipők talpában levegő található, illetve a kosaras is a levegőben játszik.

michael jordan nike air ship cipo

Fotó: Sotheby's

Az együttműködés első darabja, az Air Jordan 1 azonban még nem készült el Jordan első NBA meccseire, ezért a Nike néhány speciális jelzéssel ellátott Air Ship típust küldött a számára, hogy azokat viselje játék közben, így a kezdő szezonja első meccsein Air Shipeket viselt. Ezek közül került most elő egy piros-fehér színű pár, amelyet az ötödik meccsén viselt – ezzel ez a legkorábbi pár, ami Jordan karrierjéből előkerült. 1984- november 1-jén a Chichago Bulls a Nuggets ellen játszott, meccs után a cipőt pedig a Nuggets labdaszedője, TJ Lewis kapta meg, természetesen aláírva. A cipőt Lewis '84-'85-ös belépőjével együtt bocsájtja aukcióra most a Sotheby's, és kalkulációik szerint akár 1,5 millió dollárért is elkelhet, és ezzel a világ legdrágább cipője címét is elnyeri.

A cipő ikonikus reklámja:

Forrás: Sotheby's