Fiatal nő napszemüvegben zenét hallgat

Mutasd a napszemüveged, megmondom, mit hallgatsz!

A napszemüvegek mindig is többet jelentettek annál, hogy védjék a szemünket a naptól. Egyedi stílusjeggyé, az önkifejezés eszközévé, szinte jelképpé váltak számos zenei kultúrában. A rock and roll korai napjaitól kezdve a hip-hop aranykorán át a napszemüvegek szerves részét képezték az előadók megjelenésének, befolyásolva ezzel a rajongók és az egész zeneipar stílusát.


Elvis trendet teremtett

A rock and roll világában a napszemüveg mint kiegészítő akkor kezdett elterjedni, amikor az 1950-es és 60-as évek ikonikus előadói, mint Elvis Presley és Roy Orbison, rendszeresen viselték őket. Elvis, aki nemcsak zenei tehetségéről, hanem jellegzetes stílusáról is ismert volt, gyakran viselt sötét napszemüveget, amely kiegészítette hivalkodó öltözékeit és színpadi megjelenését. Ezzel egyfajta "rosszfiú" imázst kölcsönzött magának, amelyet a korabeli fiatalok tömegével utánoztak. Roy Orbison esetében a napszemüveg már-már védjeggyé vált; sötét lencséi és jellegzetes fekete keretei állandó részét képezték megjelenésének, szinte soha nem láthattuk nélkülük. És nem csak a zenei életre volt nagy hatása ezeknek az ikonoknak, hanem a divat világára is, hiszen számos márkás férfi napszemüveg inspirációját adták többek között ezek a sztárok.

Azok a kerek szemüvegek

Az 1970-es években a napszemüveg tovább erősítette pozícióját a rockzene világában. Számos előadó, mint John Lennon, Janis Joplin és Jimi Hendrix, sajátosan formált és színes lencséjű szemüvegeket viseltek, amelyek nemcsak a színpadi megjelenésük részét képezték, hanem az adott kor szellemiségét és szabadság iránti vágyát is tükrözték. Lennon-on leggyakrabban színezett lencséjű kerek napszemüveg volt látható, ami a béke és szeretet jelképeként vált ismertté, és ez tökéletesen illeszkedett a hippikorszak ideáljaihoz.

A hip-hop és az extravagáns napszemüvegek

A hip-hop korszakában a napszemüvegek jelentősége tovább nőtt. Az 1980-as években, amikor a hip-hop kultúra kezdett elterjedni, az előadók - mint Run DMC és LL Cool J - sötét napszemüvegeket hordtak, amelyek erőt és titokzatosságot sugároztak. A '90-es években pedig, amikor a hip-hop zenei és kulturális irányzatok dominánssá váltak, a napszemüvegek egyre extravagánsabbá lettek. Az olyan előadók mint például Puff Daddy, gyakran jelentek meg tükörlencsés, nagyméretű keretekben, amelyek luxust és túlzást sugalltak.

Unsplash


A napszemüvegek a zenei előadók számára praktikus eszközök a színpadi fények és a paparazzik elkerülésére, de emellett személyiségük, zenei stílusuk és a kultúrájuk részeként is funkcionálnak. Lehetőséget adnak arra, hogy a művészek kifejezzék önmagukat, miközben egyfajta társadalmi és kulturális státuszszimbólumként is szolgálnak.

Nyitókép: Shutterstock

(X)