II. Erzsébet királynő az Angliában lévő windsori kastélyban 2022. április 28-án

A királynő is rajongott ezért a népszerű parfümért, mint mi

A néhai uralkodó egy kézzel írt levele szerint legalábbis.

Ritkán lehetett bepillantani a tavaly elhunyt II. Erzsébet királynő sminkes táskájába, de azt lehetett tudni, mik voltak a kedvenc szépségápolási termékei. Kedvelte például az Essie csupasz rózsaszín körömlakkját, a Ballet Slippers-t, és szívesen használta az Elizabeth Arden Beautiful Colour Fig nevet viselő ajakrúzsát is.

Egy nemrég nyílt kiállításon kiderült az is, melyik illatot állt közel a királynő szívéhez.

A V&A Gabrielle Chanel Fashion Manifesto című kiállításának látogatói többek között elolvashatják Erzsébet kézzel írt levelét Frederick „Boy” Browningnak lovagparancsnoknak, aki Fülöp herceg hivatalában kincstárnok is volt. A királynő nem sokkal a 29. születésnapja után levelezett Boy-jal, hogy megköszönje neki az ajándékot, amelyet az ünnep alkalmából küldött neki. Az 1955. április 26-án keltezett levél mindössze öt nappal a királynő születésnapja után íródott.

„Kedves Boy, mint mindig, most is pont azt találtad meg, amire különösen vágytam, és nagyon szépen köszönöm a Chanel illat születésnapi ajándékát. Már használom is, és remélem, annál jobb illatú leszek tőle”

– írta Erzsébet.

A kiállításról szervezői megerősítették, hogy a pontos illat a Chanel No.5 volt, amely a francia divatház máig legismertebb és legikonikusabb illata.

Ami az illat különlegességét illeti, ez volt Coco Chanel első kísérlete a saját illat megalkotásával. El akart szakadni a pézsmától, hogy valami forradalmian új, friss és tartós illatot hozzon létre. 1920-ban felkérte Ernest Beaux kísérleti parfümkészítőt, aki hónapokig tartó alkotás után 10 illatot mutatott be neki, amelyeket 1-5 és 20-24-ig tartó számozással látott el.

Valószínűleg kitaláljuk, a tervező melyik számot választotta, és így megszületett a Chanel No.5. A pletykák szerint az illat egy szerencsés laboratóriumi baleset eredménye, miután Beaux asszisztense véletlenül nagyobb dózisban adta hozzá az illat védjegyének számító szappanos aldehid jegyet az aromához. Arról, hogy mi ragadta meg, Chanel később így nyilatkozott:

„Ez volt az, amire vártam. Egy olyan parfüm, mint semmi más. Egy női parfüm, egy nő illatával”.