a Notre-Dame tornyai

Nagy felháborodást keltettek a Notre-Dame felújításának tervei

Miután 2019-ben egy része leégett az épületnek, a francia Nemzeti Örökség és Építészeti Bizottság hosszas tárgyalások után kiegyezett a felújítás és modernizálás kérdésében. A tervek rengeteg ember ellenszenvét váltották ki, ugyanis attól tartanak, hogy az épület el fogja veszteni eredeti, hagyományos értékeit.


A tűzvész után a francia elnök, Emmanuel Macron egy tervezőcsoporttal együttműködve azt a javaslatot tette, hogy ne csak rekonstruálják a templomot, hanem ha már egyszer úgyis bezárják a templomot és építkezésbe fognak, modern építészeti és berendezési elemeket is tervezzenek be. Új világítást szeretnének beszerelni, emellett projektorokat helyeznének el, hogy a falakra zsoltárokat vetíthessenek a szentmisék közben. Ezeken felül kortárs műalkotásokat tennének a régiek mellé, és a terveik között szerepel egy megújult torony felemelése is.

a kigyulladt Notre-Dame

Fotó: Unsplash/Nivenn Lanos


A legnagyobb felháborodást keltő ötlet a régi gyóntatószékek és egy tabernákulum eltávolítására vonatkozik. Ezt azért tennék, hogy minél több látogató férjen el, valamint, hogy a szentélyt a főbejáraton keresztül lehessen megközelíteni, és ne egy oldalsó mellékajtón át kelljen közlekedni.

Rengeteg építész és keresztény szólalt fel az intézkedések ellen, ugyanis tartanak attól, hogy egy turistáknak szóló attrakcióvá alakítják át az egyik legfontosabb vallási helyszínt. A tévhitek eloszlatására szólalt fel a Notre-Dame rektora, Msgr. Patrick Chauvet:

„Ne higgyék, hogy Disneylandet fogunk csinálni.”

Az ARTnews cikke szerint a bevezetésre kerülő változtatások célja csupán annyi, hogy a székesegyház 12 millió látogatóját egy kicsit kényelmesebben lehessen elhelyezni.