orchidea

Ezzel a nevelési módszerrel hosszú évekig virágozhat az orchideánk

Az orchidea az egyik legnépszerűbb virágfajta. Szépsége miatt nagyon sokan kedvelik, viszont meglehetősen kényes növénynek számít. Rengeteg gondozást igényel, főleg, ha hosszú távon szeretnénk gyönyörködni virágaiban. A további tippeket megfogadva el tudjuk érni, hogy növényünk hosszú ideig és rendszeresen virágozzon otthonainkban.


1. Megfelelő példányt válasszunk vásárláskor

Hozzávetőlegesen 25 ezer fajta orchidea létezik, ezek között pedig van olyan, amelyik kevesebbszer virágzik, mint társai. Legtöbbször a boltokban a legelterjedtebb típust láthatjuk, amik gyakori és nagyon hosszú virágzásukról híresek.

A vásárlásnál mindenképp olyan növényt válasszunk, aminek a legtöbb bimbójából még nem nőtt virág, mert azoktól hosszú virágzásra számíthatunk a továbbiakban. Ne vigyük el azt, amelyik már teljesen kinyílt, mert nem tudhatjuk, mióta áll úgy az üzlet polcain. Mindig vizsgáljuk meg a növény szárát és leveleit, hogy ne egy fertőzött példányt vigyünk haza, ami feltehetőleg nagyon gyorsan megbetegszik.

2. Így gondozzuk őket a hosszabb virágzás érdekében

Megfelelő gondozással a virágzás két hónapnál tovább is eltarthat, utána pedig sokkal nagyobb lesz az esélye az újbóli virágbontásnak. A legtöbb fajta kevesebb fénnyel is beéri, de ajánlatos napfényes ablakba helyezni őket, mert azzal nagyban megnövelhetjük a virágok élettartamát. Locsolás és fényviszony szempontjából szeretik a rendszerességet, bármilyen kilengés spontán virágzáshoz vagy a bimbók elhalásához vezethet. Öntözésnél nem gond, ha egy kicsit hagyjuk kiszáradni, de nagyon sokáig nem ajánlatos víz nélkül hagyni.

3. Viseljük gondjukat elvirágzás után is

A virágzás utáni időszak a legfontosabb további élete szempontjából. Ilyenkor a növény nyugalmi fázisba lép, és erőt gyűjt a későbbiekre. Eben a szakaszban megmetszhetjük, vagy hagyhatjuk, hogy virágtüskéi maguktól hulljanak le. Ha a vágás mellett döntünk, akkor a tüskéket körülbelül egy hüvelykkel az ültetési vonal fölött távolítsuk el.

Ilyenkor átültethetjük növényünket, valamint folyékony trágyával segíthetjük fejlődését. Az áttelepítésnél fontos figyelembe venni, hogy gyökerei fotoszintetizálnak, így jót tesz nekik, ha egy kis napfény éri őket. Ha nem akarjuk átlátszó cserépben tartani virágunkat, akkor helyezzük egy nagyobb kaspóba, hogy egy minimális fény érje.