Új őrület: mi az az orosz manikűr, és miért lehet veszélyes?

Új őrület: mi az az orosz manikűr, és miért lehet veszélyes?

Bármennyire is érezzük magunkat otthon a körömtrendekben, mindig jön valami új. Ilyen például az orosz manikűr is: drasztikusabbnak, de hatékonyabbnak tűnik az itthon megszokott körömápolási módszerekhez képest, szakértők szerint aki egyszer kipróbálja, soha többet nem tér vissza a hagyományos módszerekhez.A kézápolással és műkörmökkel foglalkozó közösségben futótűzként terjed egy újabb trend, az orosz manikűr. Vajon van ennek valami köze a kifinomultságáról ismert francia manikűrhöz? Aligha. Maga a kifejezés valószínűleg az orosz körömtechnikusok által készített manikűrök tiszta, csiszolt jellege miatt alakult ki. Különlegességét maga az egyedi módszer adja, amely öt-hét lépésből áll, és a megszokott gyakorlattal szemben nem igényli a kezünk vízben áztatását.

Általában a körmöket egy tál meleg vízbe szokták meríteni, hogy fellazítsák a vendég elhalt hámsejtjeit. Ezek után következnek a hétköznapi szerszámok, amikkel a körömágybőrt távolítják el vagy igazítják ki. Ezekkel ellentétben az orosz módszert szárazon végzik és elektromos eszközöket használnak hozzá. Először a körömágyat tisztítják meg egy előre lefertőtlenített polírozófejjel, majd egy másik fejjel a körömágybőrt távolítják el. A színes lakk felkenése előtt egy direkt erre a módszerre kifejlesztett alapozóréteget visznek fel a körmünkre, és utána következhet ecsettel a géllakk. Jóval időigényesebb ez a procedúra, mint a hagyományos manikűré, ám az eredmény is sokkal alaposabb és tartósabb lesz.

Biztonságos ez a folyamat?

Valószínűleg okkal nem látunk minden sarkon ilyen kirakatokat. Egyes országokban tilos ezt a műveletet végezni, valamint az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy kerüljük a körömágybőr eltávolítását, ugyanis ez a réteg rengeteg baktériumtól és kórokozótól védi meg szervezetünket. Mindettől függetlenül profi kezekben teljesen biztonságos. A szakembereknek hosszú munkatapasztalattal kell rendelkezniük és több képzést is el kell végezniük, mielőtt nekifoghatnak egy ilyen manikűr elkészítéséhez. Ha jó kezekbe helyezzük magunkat, akkor nem kell félnünk, és nyugodtan élvezhetjük ennek a — számunkra új — procedúrának pozitív hatásait.

Milyen előnyei vannak?

manik\u0171r\u00f6s k\u00e9sz\u00edti a vend\u00e9ge k\u00f6rm\u00e9t

Fotó: Unsplash/Jesse Donoghoe

Hozzáértő körmösök szerint, aki egyszer kipróbálja, soha többet nem akar visszatérni a hagyományos manikűrözéshez. A többitől eltérően — ahol a hossz, a forma és a dizájn az elsődleges szempont— esetünkben a köröm egészségére törekszenek a készítők. Az akrilhosszabbítások károsak a körmökre és az egészségre, az orosz manikűrnél viszont teljesen biztonságos összetevőket alkalmaznak. A körmök egészségét helyreállítják, bármilyen problémáról is legyen szó. Tartósság szempontjából jobban megéri az orosz módszert választani, mivel a jól megcsinált körmök valóban kitartanak öt héttel a készítés utánig.