Ősz hajú, nevető nő oldalnézetből, szürke háttér előtt

Így térjünk át a természetes ősz hajra

Egyre több nő dönt a természetes őszülés mellett, és nem takarja el ezüstös tincseit valamilyen más színnel. Problémát jelent azonban, hogy ez nem megy egyik napról a másikra. Egy-két pigmenthiányos hajszállal kezdődik, vagy ami még rosszabb, kizárólag a töveknél őszülő hajjal, ami még nagyobb kihívássá teszi a természetes folyamat melletti elköteleződést.


Először is, tisztázzunk egy gyakori mítoszt az ősz hajszálak működésével kapcsolatban. A haj valójában nem "őszül" meg - ha egy szőrtüsző hajat termel, a színe már beállt. Ez azt jelenti, hogy egy hajszál soha nem fogja megváltoztatni a színét, hacsak nem festjük be. Mivel azonban a szőrtüszőink természetes módon kevesebb színt termelnek az életkor előrehaladtával, ahogy öregszenek, megőszülhetnek (amit egyébként soha nem szabad kitépni).

Más szóval, az ősz hajszálak kinövése egy folyamat - és általában nem gyors. És bár dönthetünk úgy, hogy a hajunk többi részét is szürkére festjük, ez is számos problémával jár. Ahogy telik az idő, az ősz haj egyre hamarabb megmutatja magát, mert a teljes fedőszín és a kiemelések nem tapadnak, vagy nem tűnnek olyan élénknek, mint korábban.

Ez azt jelenti, hogy gyakrabban kell festeni, és ez kezd kimerítő (és fenntarthatatlan) idő- és pénzrablássá válni, ami sosem ér véget az egészséges hajjal. De van alternatíva - és ez a természetes úton való őszülés. Az átmeneti időszak megkönnyítése érdekében – néhány hasznos tipp mellett – az alábbiakban ismertetjük az ősz hajra való átállás folyamatát.

1. Hajkorrektor 

Amikor a hajunk először kezd őszülni, észrevehetünk egy demarkációs vonalat, ahol a szín megszűnik és az őszülés kezdődik. Általában ez a kezdeti vonal az, ami zavarja az embereket. Ebben a kezdeti növekedési folyamatban a cél az álcázás.

A hajkorrektorok összeolvadhatnak a meglévő hajszálakkal, hogy egyenletes színt teremtsenek (ráadásul a haj elvékonyodásán is segíthetnek). Létezik egy DIY lehetőség is: keressünk egy olyan szemhéjfesték színt, amely illik a tónusunkhoz, és keverjük össze a kedvenc szilikonmentes hajzselénkkel. Ezt nedves hajra is felvihetjük, hogy ideiglenesen elfedjük a demarkációs vonalat.

A kreativitás sem árt ilyenkor - viselhetünk fejkendőt, sapkát, vagy hullámcsattal rögzített hajfonatokkal is elfedhetjük átmenetileg a kezdődő őszülést.

2. Gyakori hajvágás

Hagyjuk nőni a hajunkat. Ha már elég messze vagy, a maradék színt levághathatjuk pixie fazonra, és így átmenetet képezhetünk. Tartsuk szem előtt, hogy a kívánt hossz (azaz pixie vs. bob) megváltoztatja, hogy milyen gyorsan tudunk átállni az őszülésre.

Gondoljuk át, milyen megjelenést szeretnénk, és kérdezzük meg a fodrászt a megfelelő vágási ütemtervről. És ne feledjük, hogy kisebb, rendszeres vágásokat kell beeszközölnünk, ha fel akarjuk gyorsítani ezt a folyamatot, különösen akkor, ha korábban festett, száraz és sérült hajunk nőtt.

3. A nem kívánt tónusok eltávolítása

A sok vágás és növés után nyilvánvalóan meg akarjuk majd őrizni az őszülő sörényt. Mint minden platina vagy bármilyen hűvösebb árnyalat esetében, előfordulhat, hogy a napozás hatására a hajunk oxidálódhat és idővel rézszínűvé válik. Ennek élkerülése érdekében kerüljük a szulfátokat és szilikonokat tartalmazó termékeket, mivel előbbiek kiszáríthatják a hajszálakat, utóbbiak pedig megtapadnak a hajon, így az ezüst haj sárgábbnak tűnik.

A rezesedés ellensúlyozására hetente egyszer használjunk kiegyensúlyozó terméket vagy festéket. Ezek segíthetnek az átmeneti szakaszban, amikor két ellentétes szín van a fejünkön – az új ezüstös növekedés és a régi festett haj –, mert segít enyhíteni az ütköző tónusokat.

Nyitókép: Shutterstock