Tini lány pattanásait kezeli

5 mítosz a pattanásokról és a diétáról

Az akkne gyakori gyulladásos bőrbetegség, amely a legtöbb embert életének egy bizonyos pontján érinti. Számos tényező hozzájárulhat a pattanások kialakulásához, többek között a hormonok, a genetika, a környezet, a bőrápoló termékek, a gyógyszerek és bizonyos egészségügyi állapotok vagy hogy mit eszünk. Egy gyors internetes kereséssel rengeteg javasolt módszert találhatunk arra, hogy megszüntessük a pattanásokat, azonban sok közülük tudományosan nem alátámasztott. 5 pattanásos mítoszt mutatunk az alábbiakban.
1. mítosz: Csak a tinédzsereknél jelentkeznek pattanások

Az akne a hormonok változásával jelentkezik. Bizonyos hormonok a faggyú (a bőr mirigyeiben lévő olaj), valamint a bőrsejtek fokozott növekedését okozzák. Ez a két tényező, a régi bőrsejtek felhalmozódásával együtt, eredményez pattanásokat. Sokaknál az akne a pubertáskorban éri el a csúcspontját, de folytatódhat az egész felnőttkorban, amikor a köznyelvben tartós akne néven ismert. Vannak, akiknél a pattanások késői kialakulásúak, vagyis 25 éves kor után kezdődnek, bár ez ritkábban fordul elő.

Egyes kutatások becslései szerint a 20-29 évesek 50%-a, a 30-39 évesek 35%-a, a 40-49 évesek 26%-a, az 50 évesek és idősebbek 15%-a szenved pattanásoktól. A felnőttkori akne többek között a hormonokkal és endokrin rendellenességekkel, a genetikával, a stresszel, a kozmetikai szerek használatával, a dohányzással, az étrenddel és bizonyos gyógyszerekkel függhet össze. Mind a tinédzser, mind a felnőttkori akne kezelése a súlyosságtól és a feltételezett októl függően változik. Jó ötlet, ha egészségügyi szakemberrel együttműködve határozzuk meg a számunkra legmegfelelőbb kezelést.

2. mítosz: A csokoládé árt a bőrnek

Fellélegezhetünk, mert valószínűleg nem kell lemondanunk a csokoládéról ahhoz, hogy elkerüljük a pattanásokat. A kutatások ellentmondásosak arra vonatkozóan, hogy a csokoládé okozza vagy rontja-e a pattanásokat.

Egy főiskolások körében végzett kis tanulmány szerint a csokoládé fogyasztása nagyobb összefüggést mutatott a pattanásokkal, mint a zselés cukorka fogyasztása, de ez nem bizonyítja, hogy a csokoládé pattanásokat okoz.
Egy másik nagyon kicsi, régebbi tanulmány 14 pattanásokra hajlamosnak leírt fiatal felnőtt férfi körében azt találta, hogy a kakaótbab fogyasztása kissé rosszabb pattanásokkal járt együtt. De ez a tanulmány sem elég bizonyíték ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le. Különösen igaz ez azért, mert más kutatások egyáltalán nem mutattak ki kapcsolatot sem a csokoládé, sem a kakaótartalmú termékek fogyasztása és a pattanások kialakulása között.

Egyrészt, mivel a csokoládé olyan összetevőket tartalmaz, mint a cukor és a tej, amelyek egyes embereknél bőrbetegségekhez járulhatnak hozzá, nehéz kideríteni, hogy a csokoládé-e a valódi bűnös. Ezenkívül az étrend és az akne közötti kapcsolatokat értékelő tanulmányok többsége általában véve kicsi, és a kutatók nem tudják ellenőrizni a résztvevők környezetét, például az általuk fogyasztott egyéb ételeket, a szedett gyógyszereket vagy olyan viselkedésformákat, amelyek hozzájárulhatnak az akne kialakulásához. Azonban a kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik magas finomított szénhidrát- és hozzáadott cukortartalmú étrendet fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel szenvednek pattanásokban, mint azok, akik nem.

3. mítosz: A tejtermékek okolhatók a pattanásokért

Régóta vitatott, hogy a tejtermékek fogyasztása okoz-e pattanásokat, és a kutatások még mindig folyamatban vannak. Azt sugallják, hogy bizonyos típusú tejtermékek hozzájárulhatnak a pattanások kialakulásához. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a tejtermékek növelik az inzulinszekréciót és az IGF-1 szintjét, ami az androgén hormonok és a faggyútermelés megnövekedett szintjéhez vezethet.

Számos megfigyeléses tanulmány vizsgálta az akne és a különböző típusú tejtermékek, köztük a különböző zsírtartalmú tej, a sajt és a fagylalt közötti kapcsolatot. Ezek a vizsgálatok ellentmondásos következtetéseket hoztak. Egy 14 megfigyelési tanulmányt vizsgáló áttekintés szerint a napi egy pohár tej fogyasztása összefüggésbe hozható a pattanások számának növekedésével, de a 2-6 pohár tej fogyasztása nem. Ezek az eredmények megkérdőjelezik, hogy a fokozott pattanások a tejtermékeknek köszönhetőek-e, vagy valami másnak, amit a kevesebb tejet fogyasztó emberek esetleg fogyasztanak.

Az elemzés a sovány tej és a pattanások közötti kapcsolatot is felvetette, de a teljes tej és a pattanások között nem. Egy másik, megfigyeléses tanulmányok metaanalízise szerint kapcsolat van az akne és az összes tejfajta között, de a sajt és a joghurt nem. Fontos megjegyezni, hogy bár a megfigyelési tanulmányok korrelációt (kapcsolatot) sugallnak, nincs elég, vagy nem megfelelő típusú adat ahhoz, hogy ok-okozati összefüggést feltételezzenek.

4. mítosz: A zsíros ételek fogyasztása pattanásokat okozhat

Sokan úgy vélik, hogy mivel a pattanások a faggyúmirigyek olajtúltermelésének következményei, akkor a zsíros ételek fogyasztásának növelnie kell a pattanásokat. Ez nem ilyen egyszerű, de a mítosz továbbra is fennáll. Egy felmérésben aknés emberek körében 71% mondta azt, hogy szerintük a zsíros és sült ételek okozzák a pattanásokat.

Az igazság az, hogy semmilyen kutatás nem bizonyította, hogy a zsíros vagy sült ételek pattanásokat okoznak vagy rontanak rajta. Maga az étel önmagában ritkán okozza az aknét, de bizonyos ételek felerősíthetik a mögöttes dinamikát, például a vércukorproblémákat, a gyulladást vagy a bélrendszer egyensúlyhiányát, amelyek mélyebb szinten okozzák az aknét.

A sok sült vagy zsíros ételt tartalmazó étrend összefügg a gyulladással, ami hozzájárulhat az akne kialakulásához. Azonban az alkalmi hamburger és sült krumpli fogyasztása valószínűleg nem vezet kiütéshez. Ha azonban zsíros ételeket eszünk a kezünkkel, majd hozzáérünk az arcunkhoz, az ételből származó olaj eltömítheti a pórusainkat, és hozzájárulhat a pattanások kialakulásához. Mindenképpen mossunk kezet, mielőtt az arcunkhoz érnénk.

5. mítosz: Kukába a gluténnal a tiszta bőrért!

A gluténmentesség a legtöbb embernél nem valószínű, hogy tiszta bőrhöz vezet. A cöliákia, egy autoimmun betegség, amely szigorú gluténmentes diéta követését követeli meg egyes bőrbetegségek, például az ekcéma fokozott kockázatával hozható összefüggésbe. A kutatások azonban nem mutattak ki szoros kapcsolatot a cöliákia és az akne között. Ezenkívül nincs bizonyíték arra, hogy a glutén és az akne között kapcsolat lenne, vagy hogy a glutén elhagyása a cöliákiával nem rendelkező embereknél is eltünteti az aknét.

A gluténmentes diétát nehéz lehet követni, és ha feleslegesen csináljuk, az fokozhatja a stresszt. Mivel a stressz összefüggésbe hozható a pattanásokkal, ez valójában ronthatja a pattanásokat. Ráadásul a glutén orvosi ok nélküli kerülése tápanyaghiányhoz, az étellel kapcsolatos kényszeres gondolatokhoz és olyan étkezési zavarokhoz vezethet, mint az orthorexia nervosa.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock