Fiatal nő nézi magát a tükörben

6 szokás, ami észrevétlenül okoz felnőttkori pattanásokat

Lehet, hogy te is azt gondoltad, hogy a pattanásos napok mögötted vannak, amint elérted a felnőttkort, majd később meglepődve tapasztaltad, hogy a felnőtteknél is hihetetlenül gyakoriak lehetnek a pattanások. Mutatjuk, hogy mely meglepő szokások okozhatnak felnőttkori aknékat.


1. Ha nehéz vagy túl olajos összetevőjű termékeket használsz

Az egyik leggyakoribb pattanásokat okozó tényező, a túl nehéz és olajokban túl gazdag összetevőjű termékek használata – mondja David Kim, a New York-i Idriss Dermatology bőrgyógyász szakorvosa.

A magas komedogén indexű hajápoló, bőrápoló és sminktermékek eltömítik a pórusokat és ezáltal pattanásokat okozhatnak vagy súlyosbíthatják. Ide tartoznak az olyan összetevőkből álló termékek, mint a sheavaj, a kakaóvaj, a vazelin vagy az ásványi olajok, amelyek eltömíthetik a pórusokat.

Az olajmentes vagy nem komedogén címkével ellátott termékek választása minimálisra csökkenti a pattanásokat.

2. Ha nem zuhanyzol edzés után

Fiatal n\u0151 f\u00fcrd\u00e9s ut\u00e1nPhoto by No Revisions on Unsplash


Az erős izzadás hatására olaj, szennyeződéses és baktériumok rakódhatnak le a bőrödön, amik pattanásokat válthat ki. Az izzasztó edzések utáni zuhanyozás minimalizálhatja a pattanások kialakulását.

3. Ha fizikai bőrradírokat alkalmazol

Sokszor csábító érzés lehet, hogy „sikáljuk” meg a bőrünket egy fizikai hámlasztóval vagy akár egy törölközővel, szivaccsal. Ez azonban valójában csak még több irritációt okozhat.

„A súrolószerek durvák a bőrhöz, és senkinek sincs szüksége arcradírra, mert a gyengéd arctisztítószerek is elegendőek”

– tette hozzá Dr. Kim.

4. Ha nem mosod le a sminked lefekvés előtt

Ha nem távolítod el a sminkedet lefekvéshez, vagy egy izzasztó edzés közben is viseled, az pattanásos kiütésekhez vezethet, mivel a kozmetikumok eltömíthetik a pórusaidat. Mindenképpen mosd meg az arcodat lefekvés előtt, vagy használj olajmentes sminklemosó kendőket, hogy csökkentsd a kiütések kockázatát.

5. Ha túl sok bőrápolási terméket használsz

N\u0151 a f\u00fcrd\u0151szob\u00e1banPhoto by Kalos Skincare on Unsplash


A drogériák bőrápolási termék kínálatában manapság már könnyedén el lehet veszni. A skinfluenszerek tanácsai is összezavarhatnak minket és lehet, hogy túl sok terméket halmozunk fel a bőrápolási rutinunkba. Pedig, ha sok terméket rétegzünk a bőrünkön, az ugyan úgy megviselheti azt és pattanásokhoz is vezethet. Egy alapvető bőrápolási rutinhoz igazából mindössze három elemre van szükségünk: egy gyengéd tisztítószerre, egy nem komedogén hidratálóra és a reggeli rutinunkban egy fényvédőre.

6. Ha nem cseréled le a párnahuzatodat legalább heti 1x

Miután elvégeztük az esti bőrápolási rutinunkat, gyakran annak a 90%-a a párnánkon landol az éjszakai forgolódásunk közben. A párnahuzatokon felgyülemlő krémek és szennyeződések pedig minden este az arcunkhoz tapadnak és ezzel képesek visszafertőzni a bőrünket. Érdemes selyemhuzatot használni, és legalább heti 1x lecserélni azt a párnánkon.Nyitókép: Shutterstock

(HuffPost)