Női arcra különböző szérumokat csepegtető kezek

Nincs esélye a pattanásoknak ez ellen az összetevő ellen

Aki valaha is küzdött már pattanásokkal, valószínűleg próbált már a szalicilsav-alapú terméket. De ahhoz, hogy megtudjuk, hogy a bőrünkön beválik-e a hatóanyag, először is meg kell értenünk, hogyan működik.


Mi az a szalicilsav?

A hámlasztószerek világában rengeteg lehetőség közül választhatunk a bőrünk igényei alapján. A szalicilsav, a fűzfa kérgéből kivont összetevő a kémiai hámlasztók egyik típusa, az úgynevezett béta-hidroxisav (más néven BHA).

Mielőtt elmagyaráznánk, hogy pontosan hogyan működik a szalicilsav, íme egy gyors felfrissítés a pattanások kialakulásáról: amikor a baktériumok, a törmelék, a faggyú és az elhalt hámsejtek összekeverednek, a pórusokban eltömődés alakul ki. Az alfa-hidroxi savaknak (AHA-k) nevezett kémiai hámlasztókkal ellentétben, amelyek vízben oldódóak és ideálisak a felszíni hámlasztáshoz, a szalicilsav olajban oldódik, ami képessé teszi arra, hogy átvágja az olajat és mélyen a pórusokban hámlasztva eltávolítsa az eltömődést.

A szalicilsav növeli a bőr nedvességtartalmát, és feloldja azt az anyagot, amely a bőrsejtek összetapadását okozza. Ez megkönnyíti a bőrsejtek leválását.

A szalicilsavat talán leginkább pattanásos foltok kezelésében ismerhetjük, de az összetevő számos más formában is megtalálható, például tisztítószerekben, tonerekben, szérumokban és hámlasztókban, amelyek mindegyike a maga nemében jótékony hatással lehet a bőrre.

Fotó: Shutterstock

Minden egyes eszköz a maga sajátos módján használja a szalicilsavat, és a bőrproblémáktól függően bizonyos embereknél célzottan, bizonyos felhasználásra szolgál. Azonban egyes tisztítószerek, hámlasztók és tonerek túl erősek lehetnek, és kerülni kell őket.

A szalicilsav előnyei

  • Hámlasztja az elhalt bőrt: a szalicilsav keratolitikus, és mint ilyen, ösztönzi a sejtek cseréjét, és segít levedleni az elhalt hámsejteket, ami viszont javíthatja a bőr fakóságát és textúráját.
  • Lágyítja az eltömődött pórusok tartalmát: az olajban oldódó összetevő képes behatolni a pórusokba, fellazítani a bőrsejtek összetapadását okozó "ragasztót", és eltávolítani az eltömődött pórusok tartalmát, amely felületes pattanásokhoz, például mitesszerekhez és kis piros pattanásokhoz vezet.
  • Eltávolítja a felesleges olajat: mivel a szalicilsav olajban oldódik, képes behatolni a bőrfelszín alá, hogy kitisztítsa a pórusokból a felesleges faggyút, és csökkentse a zsírosodást. Ez viszont a pórusok megjelenésének javulásához is vezethet.
  • Megelőzi a fehér- és mitesszereket: a szalicilsav nemcsak a meglévő pattanásokat kezeli, hanem mivel a szalicilsav közvetlenül a fehér- és mitesszereket célozza meg, megakadályozza, hogy azok visszatérjenek a bőr felszíni szintjére.
  • Küzd a pattanások ellen: mivel lipofil, a szalicilsav képes mélyen behatolni a pórusokba, hogy megakadályozza a pattanások kialakulását a jövőben.
  • Minimalizálja a pórusokat: adsztringens termékként a szalicilsav képes összehúzni a bőrt, ezáltal csökkentve a pórusok megjelenését.
  • Vény nélkül kapható: néhány szuper bőrápolási összetevővel ellentétben a szalicilsavas termékek a legtöbb szépség- és drogériában kaphatók.
  • Csökkenti a gyulladást: a szalicilsav ugyanabba a gyógyszercsoportba tartozik, mint az aszpirin (szalicilátok). A szalicilsav gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt segít kezelni a pattanásokkal kapcsolatos irritációt és bőrpírt.

A szalicilsav mellékhatásai

A szalicilsav leginkább a zsíros bőrűek és a felületes pattanásokkal küzdők számára alkalmas. A száraz, ekcémára hajlamos vagy érzékeny bőrűek számára a szárító hatású összetevő túl kemény lehet, és irritációhoz vezethet.

A szalicilsav leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik a száraz, égő és összességében irritált bőr az alkalmazási területeken, de ezek a mellékhatások inkább a kezelés kezdetén jelentkeznek, és nem szabad, hogy folytatódjanak. Ha ezek folytatódnak vagy rosszabbodnak, mindenképpen forduljunk szakképzett bőrgyógyászhoz, hogy tájékoztassuk arról, hogyan reagál a bőrünk.

Emellett a szalicilsav érzékenyebbé teheti a bőrt a napfényre, és könnyen leégést okozhat. Bár bőrünket mindig védeni kell a naptól, szalicilsav használata esetén különösen fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozzuk a napfénynek való kitettséget, mindig használjunk fényvédő krémet, és többször kenjük be vele magunkat.

Hogyan használjuk?

A szalicilsav-készítmény ajánlott koncentrációja egyénenként eltérő, melyről bőrgyógyászunkkal érdemes beszélni, nekünk mi az ajánlott mennyiség. Ugyanez vonatkozik arra is, hogy milyen gyakran alkalmazzuk a szalicilsavas kezelést.

Általánosságban a szalicilsavat mértékkel használjuk, amíg nem tudjuk, hogy a bőre tolerálja-e. Kezdjük el néhány naponta alkalmazni, és figyeljük meg, hogyan reagál a bőrünk minden egyes alkalmazás után. Ha irritálódik, akkor egy-két nap szünetet kell tartanunk, és talán egy kicsit jobban kell figyelnünk a hidratálásra.

Ami a használt mennyiséget illeti, kövessük a szakember utasításait, ne tegyünk többet vagy kevesebbet, és ne használjuk tovább az ajánlottnál. Csak annyi szalicilsavat alkalmazzunk, hogy az érintett területet befedje, és finoman dörzsöljük be a bőrbe.

Bár a szalicilsav gyakori összetevő, amely könnyen hozzáférhető és megtalálható a drogériákban, sok változó játszik szerepet, amikor a pattanások elleni hatóanyagot akne kezelésére használják, ezért továbbra is óvatosan kell hozzáállni.

A szalicilsav használata függ a bőrtípustól, az alapjául szolgáló indikációtól és attól, hogy mennyire súlyos a pattanás. Míg a szalicilsav megbízható lehetőség a felületes pattanások kezelésére, a cisztás pattanások célzott kezeléséhez vényköteles gyógyszerek, például szájon át szedhető kezelések szükségesek lehetnek, ezért a legjobb, ha bőrgyógyász értékeli a bőrünket, hogy eldöntse, melyik kezelés lenne a leghatékonyabb.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock