Pasztell kék színűre festett lábkörmű női lábak rózsaszín és kék háttéren

Te milyen sűrűn jársz pedikűröshöz? Ilyen gyakran kéne

Lassan beköszönt a tavasz, és már ilyenkor érdemes elkezdeni a rendszeres pedikűrözést, hogy készen álljon a lábunk a papucsos, szandálos időszakra. De mennyi időnként kell ehhez ellátogatnunk a pedikűröshöz?


Alapvetően ez egyénenként változó. Egyes emberek természetes módon több bőrkeményedést termelnek, vagy olyan tevékenységekben vesznek részt, amelyek sok súrlódást okoznak a lábon, így a gyakoriság személyenként változik.

Átlagosan két-három hetente érdemes pedikűröztetni, hogy ha lakkozást is kérünk, az friss, a sarkunk pedig sima maradjon.

A pedikűr régebben viszonylag egyszerű rutin volt, melynek része volt a körömvágás és -reszelés, a körömágybőr ápolása és a körömlakkozás. Az alapok azonban idővel megváltoztak. Manapság a pedikűr túlmutat a puszta karbantartáson, olyan luxus rituálévá fejlődött, amely nemcsak a lábak esztétikussá varázslásáról, hanem kényeztetéséről és az öngondoskodásról is szól.

Léteznek orvosi pedikűrök is, amelyeket speciális gyógyfürdőkben és szalonokban vagy podológus rendelőkben végeznek. Az úgynevezett medi-pedikűr inkább a lábakkal és a körmökkel kapcsolatos problémák kezelésére összpontosít, szemben a lakkszínnel. A kifejezés első tagja, a medi szó a meditációra, medikusra (gyógyító személy) utaló rövidítés,

Pedikűr típusok

 • Alap pedikűr: A klasszikus pedikűr magában foglalja az áztatást, a körömvágást és -formázást, a körömágybőr ápolását, a bőrkeményedés eltávolítását, a nyugtató lábmasszázst és a körömlakk felvitelét.
 • Spa pedikűr: A klasszikus pedikűr élményéhez egy csipetnyi luxust ad, és magában foglalja a láb különböző összetevőkben, például meleg tejben, illóolajokkal vagy virágszirmokkal történő áztatását, a láb hámlasztását, lábmaszkot vagy paraffinkezelést, valamint egy hosszabb masszázst, amely néha forró köveket is tartalmaz.
 • Gél pedikűr: Ideális azok számára, akik hosszabb ideig tartó (akár három hétig tartó) lakkozást keresnek. Jó választás azok számára, akiknek kevés az idejük.
 • Orvosi vagy gyógypedikűr: Olyan súlyos problémákra összpontosít, mint a tyúkszemek, a bőrkeményedések, a benőtt körmök és a diabetikus lábápolás, a láb egészségét és kezelését egyaránt előtérbe helyezve.

A pedikűr időtartama a választott típustól függően 30 perctől két óráig terjedhet.

A klasszikus pedikűr lépései:

 1. Lábak áztatása: Először meleg vízbe áztatják a lábakat a bőr és a körmök felpuhítása érdekében.
 2. A régi körömlakk eltávolítása
 3. Körmök levágása: A lábkörmöket óvatosan a kívánt hosszúságúra vágják.
 4. Formázás/reszelés: A körömvágás után a lábkörmöket az általunk kívánt forma eléréséhez alakítják és reszelik.
 5. A körömágybőr visszatolása/vágása: A preferenciánktól függően a körömágybőrt vagy óvatosan visszatolják, vagy levágják.
 6. Bőrkeményedés lesúrolása vagy lekaparása a talpakon és a lábujjakon.
 7. Hámlasztás: A lábfejek és lábszárak további hámlasztást kaphatnak az elhalt hámsejtek eltávolítása érdekében.
 8. Lábmasszázs: A pedikűr legjobb része a lábak masszírozása, a vérkeringés elősegítése és a feszültség enyhítése érdekében.
 9. A körömfelület megtisztítása az olajos maradványtól, amely zavarhatja a lakkozást.
 10. Lakkozás: Alaplakk, az általunk választott körömlakk és a fedőlakk felvitele.

Előnyök

A pedikűr különböző lehetséges egészségügyi előnyökkel járhat, többek között:

 • Javított lábegészség: A rendszeres pedikűrözés hozzájárul az általános lábhigiéniához és a láb egészségének javulásához.
 • Jobb keringés: A lábmasszázs fokozhatja a vérkeringést a lábakban, elősegítve a jobb általános keringést.
 • Relaxáció és stresszoldás: A pedikűr pihentető élményt nyújt, segít enyhíteni a stresszt és a feszültséget mind a fizikai, mind az érzelmi jóllét érdekében.
 • Hámlasztás a bőr egészségéért: eltávolítja az elhalt hámsejteket, hozzájárulva a bőr egészségének javulásához.
 • A lábproblémák kezelése: A pedikűr, különösen az orvosi pedikűr, olyan speciális lábproblémákat kezelhet, mint a bőrkeményedés, a tyúkszem és a benőtt köröm.
 • A problémák felderítése: A pedikűr lehetővé teszi a lehetséges lábproblémák korai felismerését, ami azonnali beavatkozást és a súlyosabb problémák megelőzését teszi lehetővé.

Lehetséges kockázatok

Mint minden szépségápolási kezelésnek, a pedikűrnek is vannak potenciális kockázatai, amelyeket figyelembe kell venni:

 • Fertőzések a nem sterilizált eszközöktől: A nem sterilizált eszközök vagy a nem megfelelően tisztított lábfürdők használata növelheti a fertőzések kockázatát, ami olyan betegségekhez vezethet, mint a lábgomba vagy a körömgomba.
 • Benőtt körmök a nem megfelelő vágás miatt: Akkor fordulhatnak elő, ha a körmök sarkait túlságosan levágják, különösen a nagylábujjakon
 • Vérzés és fertőzés a túlzott körömágybőr vágás miatt: A túl sok körömágybőr levágása vérzéshez vezethet, és megnöveli a fertőzés kockázatát. Alapvető fontosságú az óvatosság és a mértékletesség, amikor a körömágybőrrel foglalkozunk.
 • A lábgomba kialakulásának kockázata a közös habkőtől: Ha nem csak egyszer használatos habkővel kezelik a talpat, az növelheti a lábgomba terjedésének kockázatát, különösen, ha azt más ügyfeleknél is alkalmazzák.
 • Körömsérülés vagy körömleválás.

Kinek nem ajánlott?

Ne pedikűröztessünk, ha nyilvánvaló bőrnyílások, fertőzések vagy vágások vannak a lábunkon, a lábfejünkön vagy a körmünkön. Diagnosztizálatlan lábköröm probléma esetén keressünk fel egy szakképzett bőrgyógyászt vagy lábápolót, hogy biztonságos-e a pedikűrözés. Emellett, cukorbetegség és/vagy neuropátia esetén, konzultáljunk orvossal, mielőtt pedikűröztetnénk.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock