Idősödő nő kék háttér előtt

Gyakran a szemetesben végzi az egyik legjobb természetes ránctalanító

Számos praktikát vetünk be a ráncok ellen évszázadok, de talán évezredek óta, de még mindig van új a Nap alatt.

Az első bőrfeszesítő krémet egy görög fizikus alkotta meg 1800 évvel ezelőtt, aki vizet, olívaolajat és méhviaszt összekeverve hűsítő, zsíros krémet alkotott, melyet az ókori görög nők az arcukra és a testükre is kentek.

Nem csoda, hogy egy ilyen komoly, komplett iparág fejlődött ki az öregedésgátlókból, az emberek pedig rengeteg pénzt hajlandók költeni a ráncok eltüntetésére.

2020-ban az öregedésgátlók globális piacának értéke 58,5 milliárd dollár (körülbelül 22 ezer milliárd forint) körül mozgott, ez 2026-ra 88,3 milliárd dollárra (körülbelül 33 ezer milliárd forint) nőhet – írja a vince.hu alapján.

Az Oregoni Állami Egyetem (Oregon State University) kutatóinak legújabb felfedezése alapján úgy tűnik, hogy létezik egy olyan halfaj, ami öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis képes megakadályozni a ráncok kialakulását.

A ráncok kialakulása az öregedés természetes folyamata, ami azért következik be, mert az évek előrehaladtával a szervezet elasztin-, fehérje- és kollagéntermelő képessége csökken. Ezenfelül a bőr öregedési folyamatát felgyorsítja az UV-sugárzás is, ami az egyik legnagyobb ráncosít" tényező.

A csendes-óceáni vékonybajszú tőkehal (Merluccius productus) bőrében lévő zselatin azonban képes megőrizni a bőr fiatalságát.

„A hal bőséges erőforrás, magas tápanyagtartalma régóta ismert. A mostani kutatásban viszont azt szerettük volna megtudni, milyen potenciális előnyök rejlenek az általában melléktermékként kezelt és kukába dobott halbőrben”

– nyilatkozott a kutatásról Jung Kwon, az Oregon State’s Seafood Research & Education Center adjunktusa a Marine Drugs című szaklapnak.

A tanulmány során azt találták a kutatók, hogy a csendes-óceáni vékonybajszú képes bizonyos szintig újra aktiválni a bőrsejteket, ezzel megakadályozva az UV-sugárzás által okozott károkat. A hal pikkelye ráadásul antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, ami ráerősít minderre.

Kwon hozzátette, a kutatás eredményei nagyon biztatók, de további vizsgálatokra van még szükség.

Nyitókép: Pexels