Rolex óra

Kifinomult hamisítvány vagy igazi? − lassan már a Rolex-szakértők se tudják eldönteni

Riasztóan megnőtt a másodlagos órapiacra kerülő kifinomult, hamisított luxusórák száma, amelyeknek állítólag mintegy felét a Rolex hamisítványok teszik ki.A Watchfinder & Co. vezérigazgatója, Arjen van de Vall a Bloombergnek adott interjúban elmondta, hogy a tavaly az eladók által átvett használt, csúcskategóriás órák közel 10%-a hamisítványnak bizonyult a szigorú hitelesítési eljárásuk során.

A Rolex a legigényesebb luxusóramárka, és nagy a kereslet iránta, ezért másolják annyian

− állította van de Vall. A Watchfinder cikke szerint évente mintegy 40 millió hamisított órát készítenek, ami kétszerese annak, amit Svájc állít elő, és ez nagyjából 1 milliárd dolláros profitot termel.

Van de Vall szerint a Watchfinder szakemberei egykor a hamisítványok 80 százalékát képesek voltak ránézésre kiszűrni. Az új replikaórák kifinomultsági szintjének és pontosságának köszönhetően azonban ma már csak 20 százalékuk azonosítható vizuálisan hamisítványként. A hamisítványok némelyike annyira meggyőző, hogy még a legavatottabb szakértőket is képes becsapni.

Rolex \u00f3ra

Fotó: Unsplash

A Richemont tulajdonában lévő vállalat vezérigazgatója azt állítja, hogy az alkalmazottaknak „mostantól részletesebb vizsgálatokat kell végezniük, beleértve az órák tokjának felnyitását és a szerkezetek ellenőrzését, hogy felismerjék a csúcskategóriás hamisítványokat".

A replikaórák térnyerésének kezelésére a Rolex tavaly még egy olyan programot is elindított, amely hitelesíti a hivatalos kereskedők által értékesített használt órákat. Nyilvánvaló, hogy nem a Rolex az egyetlen luxusóramárka, amelyet érint ez a növekvő probléma.

Gyakorlatilag az összes nagy luxusmárka replika- vagy klónórája nagyon jó minőségű óra

− mondta van de Vall. A hamisítás elképesztő mértékű növekedése a gyorsan emelkedő áraknak és az őrületes kereslet és a szűkülő kínálat közötti egyre szélesedő szakadéknak tulajdonítható. A luxusóra-ipar példátlan fellendülést élt meg a világjárvány idején, az árak az egekbe szöktek ez idő alatt. A piac az elmúlt évben lehűlt a növekvő gazdasági bizonytalanságok miatt, de még mindig rengeteg olyan rendkívül kívánatos óra van, amely megőrizte az unobtanium státuszát.

Nyitókép: Unsplash

Forrás: Luxury Launches