ruhák felakasztva egy ruhainasra

Környezettudatosabb kidobni a ruhákat, mint kibérelni őket

Bár sokan azt gondolják, hogy a ruhabérlés jó válasz a divat fenntarthatósági válságára, ám egy frissen közölt tanulmány cáfolja ezt az állítást. A háttérben a szállítás, valamint a folyamatosa ruhatisztítás áll.Az Environmental Research Letters finn tudományos folyóiratban publikált dolgozat rámutat a szomorú igazságra, miszerint a bérléstől még az is jobb megoldás, ha kidobjuk megunt ruháinkat és újat veszünk helyettük.

A kutatás során a ruhák birtoklásának és ártalmatlanításának öt különböző módját vizsgálták, beleértve a bérbeadás, viszonteladás és az újrahasznosítást is.

Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a bérlés a legrosszabb választás, ennek a módszernek van ugyanis a legrosszabb hatása a klímára: nem csak a szállítás, de a folyamatos tisztántartás is terheli a környezetet.

Sajnos időközben a zöldnek vélt ruhabérlés külön ágazattá nőtte ki magát. Olyan hírességek szálltak már be ebbe az üzletágba, mint Gwyneth Paltrow vagy Ralph Lauren. A GlobalData becslése szerint 2029-re az ágazat értéke 2,3 milliárd font (975 milliárd forint) lehet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a bérlés esetenként jó megoldás lehet. A téma egyik szakértője, Dana Thomas szerint például jelentős események – mint például egy esküvő – vásárlás helyett érdemesebb inkább bérelni a ruhákat, ezeket a darabokat ugyanis (jobb esetben) csak egyszer viseljük életünk során.

((The Guardian)