Rúzst viselő, kalapos nő narancsszínű háttér előtt

Igen, a szánk is öregszik – így viselj rúzst 50 év felett

A rúzs hajlamos a legapróbb ráncokba is beleülni a száj körül, ez pedig a kor előrehaladtával egyre gyakoribb problémát jelent a nők számára.

Ahogy öregszünk, a bőrünk hajlamos elvékonyodni, és több vonal és barázda alakul ki, amelyek egyfajta csatornaként működnek a rúzs számára. Utóbbi pigmenteket tartalmaz, amelyek kissé oldódnak a termék olajaiban.

Erre a sminkproblémára már létezik is egy angol kifejezés, a lipstick feathering, azaz a „rúzs tollazat”, mivel az ajkak körüli éles, vonal helyett úgy nézhet ki, mintha toll lenne a széleken – kicsit lágy és sosem határozott.

Kerüljük a nedves, sűrű és fényes formulákat

Azok után, hogy évekig a nedves, fényes ajkakra törekedtünk, el kell engednünk az ilyen hatást nyújtó termékektől, mivel azok hajlamosabbak a már említett „tollazatot” eredményezni. A rúzsok tetején alkalmazott szájfények gyakori bűnösök, helyettük érdemes matt verziót választani.

Ajkak előkészítése

Bizonyos technikákkal elkerülhető, hogy a kontrollálatlan pigment szétterüljön az egész arcon, ehhez azonban elő kell készíteni az ajkakat, mielőtt kirúzsoznánk őket.

Érdemes az ajkak rendszeres, napi hámlasztása és hidratálása ajakbalzsammal, hogy simák maradjanak. Használjunk ajakradírt az ajkakon és az ajkak felett is, ha pedig teljes sikerre vágyunk, bevethetjük az éjszakai ajakmaszkot is.

Rúzsozás maszatmentesen

Kezdjük egy mattító sminkalappal, amit kenjünk fel az ajak vonalára, a bőrön haladva és a külső sarkokban. Vigyünk fel ajakfeltöltő primert a bőr kisimítása érdekében, valamint hogy az gátat képezzen a rúzs és a természetes olajok között.

Ezután jöhet a rúzs, amit érdemes ecsettel felkenni a hosszan tartó színalaphoz. Utána jöhet a körvonalazás, melyet érdemes nude tónusú korrektorral vagy ajakceruzával végezni, hogy gátat képezzen a rúzs és az ajkak körüli finom vonalak között.

Extra tipp: Miután felvittük az első réteg rúzst, enyhén töröljük le azt egy vattakoronggal, majd afjunk hozzá még egy réteget. A rétegezős technika és a köztes letörlés tartósabbá teszi a színt, és segít, hogy a helyén maradjon.

Végül, fixálásképpen, az egész ajkak területét kenjük be egy kis áttetsző púderrel.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock