Stella McCartney 2021. november 18-án Los Angelesben

Forradalmi módszerrel készült egy Stella McCartney-kabát

A brit divattervező a Protein Evolution amerikai biológiai újrahasznosító céggel közösen fejlesztett parka dzsekije mesterséges intelligenciával és biológiai újrahasznosítással segítségével készült.

Az együttműködés a világ első biológiai újrahasznosítással készült ruhadarabja, amely áttörést jelent a divatipar számára, mivel a márkák a környezetre gyakorolt hatásuk csökkentésén dolgoznak, és fenntartható alternatívákat keresnek a poliészter és a műanyag helyett.

A Stella McCartney kollekcióiban is megjelenő ejtőernyős fazonokból ihletet merítő parka a Protein Evolution Biopure technológiájának felhasználásával készült szövetet használja, amely a merev csomagolási hulladékot és az ipari textilpántokat (korábban a nemzetközi teherkonténerek rögzítésére használtak) újszerű poliészterré alakítja át.

A Biopure-eljárás a mesterséges intelligencia (AI) által tervezett enzimek segítségével a poliészterhulladékot olyan új poliészter alapanyagokra bontja, amelyek nem különböznek a poliésztergyártás során ma használt kőolajból származó nyersanyagoktól, így a poliészter előállításához nincs szükség új fosszilis tüzelőanyagokra.

A nyersanyagok újbóli beépítésével a gyártási folyamatba az eredmény egy végtelenül újrahasznosítható poliészter lesz, amelynek szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a kőolajból előállított poliészternek. A Biopure képes a legkülönbözőbb hulladékáramok kezelésére, a műanyag palackoktól és kagylóhéjaktól kezdve az ipari textíliákig és ruházati cikkekig.

Connor Lynn, a Protein Evolution társalapítója és üzleti igazgatója nyilatkozatában elmondta, kulcsfontosságú pillanatról van szó a divatiparban a textilből textilbe történő körforgás felé való elmozdulással.

„Nemcsak a biológiailag újrahasznosított poliészter – konkrétan a Biopure segítségével előállított poliészterforgács – hasznosságának és minőségének kabátigazolása ez, hanem a vállalatoknak a hulladéklerakó vagy az égető helyett alternatívát is kínál a szövetek számára, és ezzel korlátlanul meghosszabbítja az anyagok élettartamát.”

2022 végén a Protein Evolution és McCartney többek között bejelentette, hogy a biológiai újrahasznosítással foglalkozó vállalat kutatási és fejlesztési együttműködést kötött, és a Stella McCartney korábbi kollekcióiból származó, fel nem használt poliészterszöveteket szűz minőségű poliészterré alakítja át egy új, körkörös megoldás kísérleti jelleggel való alkalmazása céljából a divatiparban.

„Az elmúlt évben a Protein Evolution a korábbi kollekcióimból származó, már nem használt szöveteket vett át, hogy tesztelje és bizonyítsa a textilből textilbe történő körforgási folyamatukat. Ez tette lehetővé, hogy műtermem megtervezze és megalkossa a gyönyörű, légies, biológiailag újrahasznosított poliészterből készült ejtőernyős parkákat, amelyeket a COP28-on megrendezett Fenntartható Piacunkon láthatnak”

– fogalmazott McCartney az együttműködést kommentálva.