Egy New York-i H&M üzlet belső terében álló próbababák

Európa a fast fashion visszaszorítását tervezi

Európa a fast fashion visszaszorítását tervezi olyan javaslatok révén, amelyek célja, hogy az ott gyártott és viselt ruházat tartósabb, javíthatóbb és újrahasznosíthatóbb legyen.

A szerdán bemutatásra kerülő fenntartható textilipari stratégia a ruhákat a használat minden szakaszában célozza, beleértve a tervezést, a javítást és az újrahasznosítást. A kezdeményezés célja a fenntartható módon készült ruházati cikkek piacának fellendítése, írja a BBC.

A gyártóknak biztosítaniuk kell, hogy ruháik környezetbarátok és strapabíróak legyenek, a fogyasztók pedig több információt kapnak ruháik javításáról és újrahasznosításáról.

Iona Popescu, az Environmental Coalition on Standard környezetvédelmi civil szervezet munkatársa szerint az Európai Bizottság által bejelentendő szabályok célja, hogy olyan tartósabb termékeket hozzanak forgalomba, amelyeket többször is lehet használni, nem pedig néhányszor viselni, majd kidobni.

„A Bizottság az európai piacon használandó textíliákra vonatkozó szabályok bevezetésével igyekszik gátat szabni a fast fashionnek”

– mondta.

Hozzátette, hogy hasonló szabályok vonatkoznak majd az elektronikai cikkekre, például az okostelefonokra és a bútorokra is a fenntartható termékek kezdeményezésének (Sustainable Products Initiative, SPI) keretében.

Becslések szerint világszerte a ruházat kevesebb mint 1%-át hasznosítják újra. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint Európában a ruhák használata átlagosan a negyedik legnagyobb hatást gyakorolja a környezetre és az éghajlatra, ezt csak az élelmiszer, a lakhatás és a közlekedés múlja felül. Az EU-ban minden egyes emberre vetítve a textilfogyasztás 9 köbméter vizet, 400 négyzetméter földterületet, 391 kg nyersanyagot igényel, és mintegy 270 kg szénlábnyomot okoz.

Az Egyesült Királyságban a politikusok felszólították a kormányt, hogy változtassa meg a törvényt, és kötelezze a divatkereskedőket a környezetvédelmi előírások betartására.

A kormány 2019-ben elutasította a parlament környezetvédelmi ellenőrző bizottsága javaslatainak többségét, amelyek között szerepelt, hogy a ruhagyártók fizessenek a jobb ruhagyűjtésért és újrahasznosításért, de a textilhulladékot kiemelten kezelte.

Tamara Cincik, a divatiparral foglalkozó Fashion Roundtable nevű kutatóközpontjának munkatársa szerint a textilipari stratégia meghatározhatja az EU-n kívüli jövőbeni jogalkotás alaphangját.

„Ha az Egyesült Királyságban a márkák elvárásai eltérnek az EU-éhoz képest, az remélhetőleg erősebb elvárásokat fog támasztani a jövőbeli brit jogszabályokkal szemben.Ezért olyan fontos, hogy mind a brit márkák, mind a kormányzat éberen figyelje ezt a stratégiát, mivel az EU továbbra is a legnagyobb, sőt, a textil- és divatipar számára a legközelebbi kereskedelmi partnerünk”

– fogalmazott.

Nyitókép: Shutterstock / Sorbis