Szappan és hab fehér háttéren

Tényleg ennyire rossz, ha szappannal mosunk arcot?

A számos szépségápolási tanács egyikeként sokszor hallhatjuk azt, hogy ne szappannal mossuk az arcunkat, mert kiszáríthatja a bőrt. Eközben rengeteg bőrápoló márka kínálatában megtalálni a kifejezetten arcra való szappanokat. Mi az igazság akkor, alkalmas vagy sem a szappan, ha arcmosásról van szó?


Miből készül a szappan?

Ahhoz, hogy megértsük, miért lehet potenciálisan rossz a szappan az arcmosáshoz, először nézzük meg, mi van benne. A tipikus szappanok hosszú szénláncú zsírsavas lúgos sókat tartalmaznak, amelyek pH-ja 9-10 között van, más gyakori összetevőkkel, többek között mosószerekkel együtt. Ezek tisztítják a bőrt, de emellett megnövelhetik és így megzavarhatják annak pH-értékét.

Amikor ez megtörténik, a bőr barrierje sérül, és irritációt, szárazságot, hámlást és bőrpírt látunk. A további kulcsfontosságú összetevők közé tartozik a nátrium-lauril-szulfát, valamint a parabének, mivel ezekről ismert, hogy endokrin diszfunkciót okoznak.

Mossak-e arcot szappannal?

A legtöbb termék, amelyet szappan felirattal látunk a boltok polcain, valódi szappan, szemben az úgynevezett szilárd tisztítószerekkel, melyek magas, 9-10-es pH-értékkel rendelkeznek.

A bőr természetes pH-ja enyhén savas, 4-5 közötti – ez az a szint, amelyen a bőr mikrobiomja virágzik –, és a pH megváltoztatása irritációt, kiszáradást okozhat, és hajlamosabbá teheti a bőrt az érzékenységre és a bőrpírra. Tehát a szappanok, legalábbis kémiai szempontból, nem tesznek jót az arcmosásnak.

Az igazi szappanok egyik legjobb példája ironikus módon a régóta kedvelt arcszappan, az Ivory, amely a legtöbb ember számára keménynek és szárító hatásúnak számítana. Azonban nem minden szappan készül egyformán. Az, hogy miből áll a szappan, óriási különbséget jelent, így ezeknek a különbségeknek a megértése segít kiválasztani a bőrünknek megfelelőt. Mégis, sokan a folyékony típusú tisztítószereket előnyben a szappanokkal szemben, mivel ezeket kifejezetten az arcbőr tisztítására fejlesztették ki, miközben tiszteletben tartják annak érzékeny barrier funkcióját.

Vannak-e előnyei annak, ha szappannal mosom az arcomat?

Annak ellenére, hogy a szappanok pusztítást végezhetnek az egészséges bőrön, az egyik fő ok, amiért sokan még mindig a szappanos arcmosást választják, a környezettudatosságra vezethető vissza. Környezetvédelmi szempontból nem kérdés, hogy a szappanok kevesebb csomagolást használnak, és mivel nincs bennük víz, csökkennek a szállítási költségek és a környezetterhelés.

A szappanok nagyszerűek lehetnek habzó hatásuk és képességük miatt, hogy eltávolítják a szennyeződéseket, a szennyeződéseket, és megtisztítják a különösen zsíros bőrt, de a megfelelő szappan kiválasztása kulcsfontosságú.

Milyen szappant használjunk helyette?

Mindkét bőrgyógyász egyetértett abban, hogy számos olyan szilárd tisztítószer létezik, amely kevésbé kíméli a bőrt, de Dr. Doyle megduplázta álláspontját, miszerint a kifejezetten arcbőrre kifejlesztett folyékony tisztítószer választása jobb, mint az arcmosás szappannal.

Csak egy arcunk van, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy a legjobb ápolást kapja. Bár lehet, hogy arra neveltek bennünket, hogy arcunkat könnyű és kényelmes szappannal mosni, a tudomány és sok bőrgyógyász is egyetért abban, hogy a kifejezetten az érzékeny arcbőrre kifejlesztett tisztítószerek általában jobb választásnak bizonyulnak. A jó hír az, hogy manapság úgy tűnik, a márkák minden eddiginél jobban tisztában vannak a bőrünk mikrobiomját tiszteletben tartó termékek fontosságával, így minden eddiginél könnyebb megtalálni azt a tisztítószert, amelyet mi és a pénztárcánk is szeret.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock