Szeplős női arc

Kell-e aggódni a szemhéjon lévő szeplők miatt?

Mindenki hallott már a szeplőkről. Ezek apró pöttyök, amelyek az ember bőrét tarkítják, és sokan a ritka szépség egy formájának tulajdonítják. De míg a bőrön szeplőket látni gyakori dolog, vannak olyan szeplők, amelyek a szemen jelennek meg.


A szemszeplő, orvosi nevén naevus, általában ártalmatlan, és csak úgy a semmiből bukkan elő. Az orvosok mégis azt javasolják, hogy tartsuk szemmel őket, mivel a jövőbeli egészségügyi kockázatokat is jelezhetik.

A naevusok, melyek hasonlítanak a bőr többi részén lévő szeplőkhöz, melanocitákból állnak, ugyanabból a pigmentből, amely a bőr és a szem színét adja. A szeplők leggyakoribb típusai barnák, sárgásak vagy feketék. Előfordulhat a színek kombinációjaként is, mint például a sárgásbarna folt a szemen.

Az anyajegyeket vagy szeplőket alkotó melanociták eloszlanak, és így egyenletes bőrszínt biztosítanak. Azokon a helyeken, ahol összecsomósodnak, szeplőt alkotnak. A naevusk az élet bármely szakaszában megjelenthetnek, sőt némelyik már a születés előtt kialakul. Van, amelyik a szem hátsó részén látható, mások pedig jobban kivehetőek.

A szem hátsó részén lévő naevusokat csak szemész látja. Érdemes rendszeres időközönként ellenőriztetni őket, mert bizonyos gyakori szembetegségek jelei lehetnek. Bár nagyon ritka, de bizonyos esetekben a melanoma, a rák egyik fajtájának mutatói lehetnek.

A naevus típusai

A naevusnak három típusa van:

  1. A kötőhártya felszíni naevus általában az élet korai szakaszában fordul elő
  2. Az íriszes naevusok laposak, és a túlzott napozás következtében alakulnak ki.
  3. Choroidális naevus a szem hátsó részén vagy a retina alatt. Nagyon ritka, de lehetséges, hogy rákossá válik.

A choroidális naevusok általában világosabb bőrszínű embereknél fordulnak elő. A napsugárzásnak való kitettség szintén közvetlen összefüggésben van a szeplőkkel és a szemen lévő sárgásbarna foltokkal.

Lehetséges kezelés

A természetes szeplők sem a szemen, sem a bőrön nem igényelnek semmiféle kezelést. Lehet, hogy egy rutinszerű szemfenékvizsgálatra van szükség, hogy mindent ellenőrizzünk. Ha valami szabálytalan bukkan fel, a szemész figyelemmel kíséri a szeplő növekedését, és azt, hogy változik-e a színe vagy az alakja. Kezelésre csak abban az esetben van szükség, ha kiderül, hogy melanoma.

Összegezve, ha nemrég észrevettünk egy sárgásbarna foltot a szemhéjunkon, nincs miért aggódnunk. Ez egy természetes folyamat, amely világszerte mindenkivel előfordul. Figyeljük a szeplőt, hogy változik-e az alakja vagy a mérete, és forduljunk orvoshoz, ha bármilyen változást észlelünk.