Haley Bieber

A népszerű „clean girl" trend ártalmasabb, mint gondolnád

Kezdetben egyáltalán nem volt zavaró a clean girl, azaz „tiszta lány" trend, ami ellepte a TikTok-ot. Úgy tűnt, hogy csupán a minimalista szépségápolási rutint, a harmatos bőrt, a bolyhos szemöldököt és az alacsony kontyot jelenti. Aztán amikor kicsit jobban utánanéztünk, már nem tudtunk vele annyira azonosulni.


Amikor mélyebben belemerültünk az esztétikába, rájöttünk, hogy van néhány vészjósló jel, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Íme minden, amit erről a trendről érdemes tudni, és az is, miért problémás.

​Mi is az a ​„tiszta lány" ​esztétika?

A clean girl esztétika lényege, hogy az egész megjelenésed friss és természetes maradjon. A hajadtól a sminkedig, ez a megjelenés minimalista és egyszerű hozzáállást követel.

Haj: hátracsúsztatott konty

A haj esetében a clean girl esztétika a hátrafésült megközelítést alkalmazza, olajra, zselére és egy vaddisznósörtés kefére támaszkodva. A kontyot általában a tarkónál (vagy a fejkoronánál) helyezik el. Alternatív megoldás lehet egy alacsony lófarok csavart fonatban. Bármelyik stílust is választod, nem göndörödhet vagy szállhat.

Bőrápolás: harmatos alap

Ez a trend dús, üvegszerű bőrt kíván, és hasonlóan a korábbi trendekhez, fényes alapot. Az alapkúra tartalmazhat szuperhidratáló bőrápoló termékeket, például tápláló tisztítót, hialuronsavas szérumot és színezett hidratálót.

Smink: minimál

A smink nélküli sminkelés a kulcs, ezért a rózsás arc, a bolyhos szemöldök és a fényes ajkak a megoldás. Kontúrt és szemhéjfestéket is felvihetsz, de maradj a semleges árnyalatoknál a mindenre kiterjedő természetes hatás érdekében.

​Miért problémás a „tiszta lány" esztétika?

Bármennyire is ártalmatlannak tűnik első pillantásra ez a trend, van néhány dolog, amivel nem értünk egyet.

​Az esztétika egy specifikus embertípusnak szól

A „tiszta lány" esztétika a legtöbbször fehér nőket helyezi előtérbe, és nélkülözi a sokszínűséget. A trend elidegeníti a BIPOC nőket, a kövér nőket, a pattanásos bőrű nőket, a fogyatékkal élő nőket, az idősebb nőket és így tovább. Emellett a „lány" hozzáadása a névhez lekicsinyíti azt, akik nőként vagyunk, vagy ami még rosszabb, tovább éltetik az öregedéstől való félelmet.

​A „tiszta lány” kifejezés problematikus

A „tiszta lány" azt sugallja, hogy létezik egy „piszkos lány" esztétika. A népszerű trend miatt a teljes smink viselése vagy a texturált bőr kevésbé tűnik kívánatosnak. Az is elgondolkodtató, hogy a pattanások, a természetes haj vagy akár a testszőrzet a „piszkos" kategóriába sorol-e.

​Ez a trend nem is új

Bár a „tiszta lány" esztétikának sokféle aspektusa van, egy gyakori megjelenés magában foglalja az arany karikák (általában arany ékszerek) viselését, a haj hátracsavarását egy alacsony kontyba, és az élek kisimítását. Ám ez a kinézet már évtizedekkel azelőtt népszerű volt a fekete és latin-amerikai nők körében, hogy a világ Hailey-jei és Kendalljai elkezdték volna eszerint alakítani a kinézetüket.

Forrás: Pure Wow

Nyitókép: Getty Images