szem alatti fekete táskák

Öt hatásos trükk a táskás szemek orvoslására

A szem alatti sötét karikák sokszor megnehezítik a reggeli készülődést, fáradtnak tűnünk tőlük, és nehéz őket eltüntetni. Öt apró módszert mutatunk, amivel enyhíthetünk rajtuk.


Először érdemes végiggondolni, hogy mi miatt kerültek a szemeink alá. Kialakulásának egyik oka a egy olyan puffadás is lehet, amely csak alkalmanként jelentkezik, például amikor reggelente kialvatlanul kelünk fel az ágyból. Ez természetesen allergiás reakció miatt is keletkezhet vagy ha túlságosan sós ételeket fogyasztottunk. A másik variációt a genetika és az életkor kombinációja okozza. Ahogy öregszünk, a szem alatti zsírpárnákat borító szalagok, inak és a bőr lazulni kezdenek.

egy fiu a f\u00e1radts\u00e1g miatt a szemeit d\u00f6rzs\u00f6li

Fotó: Unsplash/Doğukan Şahin

Ha már megfejtettük, hogy mi miatt is olyan sötét és fáradt a tekintetünk, akkor rátérhetünk a kezelési módokra:


1. Életmódváltás

Ha a táskák valóban az átmeneti duzzanat és folyadék-visszatartás következményei, akkor néhány egyszerű életmódbeli változtatással meg lehet akadályozni kialakulásukat. Szakértők azt javasolják, hogy háton és párnákkal megemelt fejjel aludjunk, mert így a gravitáció megakadályozza a felesleges folyadék rossz helyen való felhalmozódását. Emellett a sós ételek és az alkohol is probléma lehet, így azokat ajánlatos félretenni.

2. Próbáljunk ki valamilyen vény nélkül kapható gyógyszert

Amennyiben allergiás tünetként jelennek meg táskák szemeink alatt, akkor az orvosok gyakran valamilyen vény nélkül kapható orvosságot javasolnak, amik vízhajtóként működnek, hogy segítsenek kiüríteni a felesleges folyadékot.

3. Nyúljunk bármihez, ami hideg

Az egyik legegyszerűbb kezelése a felduzzadt szemeknek, ha lefagyasztott kanalak hátulját a szemeinkhez érintjük, hogy ezzel lehűtsük őket. Természetesen bármilyen hideg tárgy megfelel.

4. Próbáljunk ki koffeinalapú szemkrémeket

A koffein az egyik legjobb összetevő, amelyet a duzzanat csillapítására érdemes keresnünk.

5. Használjunk retinolos, C-vitaminos vagy peptideket tartalmazó szemránckrémeket

Ezek az anyagok segíthetnek a bőr megerősítésében azzal, hogy vastagabbá és strapabíróbbá teszik azt. Fontos megjegyezni, hogy a retinolnak és a C-vitaminnak is van enyhe irritáló hatása, tehát használat előtt mindenképp győződjünk meg róla, hogy nem vagyunk érzékenyek egyikre sem.