langvirag

8 kora tavasszal virágzó növény, amely megszínesíti a kertünket

Ezek a virágok évelők, így ha elültetjük őket, sok-sok kora tavaszt fognak színesebbé és szebbé tenni a kertünkben. Egy kis változatosság, ha nem csak hóvirággal köszöntenénk a tavaszt.


Nagy szívvirág

Egy régimódi virág, melyet még nagyanyáink kertjéből ismerhetünk. A fürtökben lógó apró rózsaszín, szív alakú virágok igazán vidám látványt nyújtanak. A félárnyékos helyet szereti és a nedves, de a felesleges vizet jól elvezető talajt kedveli. Az elvirágzás után, mire beköszönt a nyár, eltűnnek a levelei is, és alvó fázisba lép, így olyan növény mellé ültessük, ami késő tavasszal-kora nyáron kezd igazán kiteljesedni, hogy átvegye a stafétabotot a szezon második felére, és ne maradjon a helyén lyuk a kertünkben.

Vérzőmák

Ez a kicsi, brutális neve ellenére aranyos kis virág bármilyen árnyékos helyen jól érzi magát, mivel eredetileg erdei virág, nagy fák árnyékába is nyugodtan telepíthetjük, olyan helyre is, ahol egyébként a fű nem szeret. Leveleit nyáron is megtartja, így kiválóan zöldíti ezeket az egyébként gyakran kopár foltokat a kertben. Azt azonban fontos tudni, hogy mérgező, így kisgyerekesek és kisállatos házaknál nem ajánljuk.

Nefelejcs

Apró, élénk kék virágai igazán látványos színfoltként robbantják be a tavaszt a kertünkben. Mivel már nagyon korán előbújnak, a nyár néha megviseli, megégeti a leveleit, ilyenkor vágjuk vissza, és gyorsan növeszt új példányokat a puha, szőrös, szív alakú leveleiből. Szintén a félárnyékot kedveli.

Hunyor

A hunyor a lehető legkorábbi virág: egyes típusai már január-februárban szirmot bontanak, így a téli álomból ébredező méhek egyik legelső táplálékforrása. Örökzöld évelők, lassan nőnek, így ha magról vetjük őket, néhány évig is eltarthat, míg virágozni fognak, utána viszont évtizedekig velünk maradnak. Akár teljesen árnyékba is ültethetjük őket, és sokféle szín közül választhatunk.

Tüdőfű

Még egy növény, aminek furcsa a neve, pedig kedves, aranyos és szép típus. Pöttyös levelei már önmagukban jól néznek ki, hát még, amikor kinyílnak az aprócska virágai, melyek színváltósak: rózsaszínként indulnak, majd kékre váltanak, ha beporzódtak. Az egyetlen hátránya, hogy a tavaszi pompázást követően nyárra elgyérülnek.Nem igényel sok napot.

Lángvirág

A fenti példákból is látszik, hogy a tavasz hősei az apró fejű kis virágok, amelyek kevés meleggel és napfénnyel is beérik. A lángvirág is ilyen, és ahogy a képen is látszik, kellő kitartással egész szőnyeget telepíthetünk belőle, mely egészen elképesztő látványt nyújt. Ezeket ne ültessük teljesen árnyékba, és ne lepődjünk meg, hogy a virágok csak néhány hétig tartanak ki.

Bőrlevél

Már a neve is árulkodik, hogy ennek a növénynek jelentős és látványos levelei vannak, ezek már önmagukban szép zöld bokrocskákként színezik a korai kertet. Pici, rózsaszín virágai nagy fürtökben jelennek meg, és magasra nyúlnak a bordó ágakon. Jól bírja a teljes árnyékot is.

Primula

Igazi nőnapi klasszikus, ilyenkor olcsón és nagy mennyiségben kaphatóak a virágboltokban. Míg a lakásban gyorsan elvirágoznak és elhervadnak, kiültetve évekig virágozni fog márciusban. Keressünk a cserepes példányoknak egy kellemes kis félárnyékos helyet a kertben, ültessük el, és jövőre újra találkozhatunk majd a színes kis virágokkal.


Nyitókép: Instagram/greatgardenplants