szobanövények

Egy forradalmi eszköz a növényeink gondozását is megoldja helyettünk

Szeretnél növényeket az otthonodba, de tartasz tőle, hogy nem gondoznád megfelelően? A kaliforniai székhelyű Moss stúdió által kifejlesztett, saját magát öntöző növénytartó és egyben lámpa praktikus és zseniális.


A Moss alapítói, Strahinja Spasojević és Nicolas Riano azért hozták létre Grow Lamp névre keresztelt terméküket, hogy a beltéri kertészkedést mindenki – különösen a városi környezetben élő felhasználók számára – elérhetővé tegyék.

A célunk az volt, hogy megoldjuk a megközelíthető és felhasználóbarát hidroponikus [nem termőtalajban élő – szerk.] növények iránti igényt

– nyilatkozták a tervezők a Dezeennek.

Hozzátették, hogy olyan termékeket álmodtak meg, amely az öntözéstől a világításig mindent ellát, így a növénygondozást élvezetes élménnyé teszi.

A Grow Lamp egy öntöző ültetőedényt és egy világítótestet tartalmaz, amely a növények növekedését támogatja. Továbbá föld helyett agyagkavicsot használ termesztőközegként, amely jobban szabályozza, mennyi víz jut el a növényeinkhez. Az edény alig több mint egy liter vizet képes tárolni, amelyhez magától adagol az eszköz folyékony tápanyagokat.

Ez is érdekelhet: 3 módszer, amivel a szobanövényeid újra teljes pompába borulnak

A tartályt havonta csak egyszer kell újratölteni, amely csökkenti a vízfogyasztásunkat és a termesztőközeg kiszáradásának valószínűségét is.

A függőleges állvány egy olyan lámpát tart, amely a nap teljes fényspektrumát képes imitálni. Ez beállítható úgy, hogy optimális megvilágítást biztosítson a növények növekedéséhez, vagy használható akár nyugodtabb környezet kialakításához is.

A termék, tehát, igyekszik a beltéri kertészkedéssel kapcsolatos leggyakrabban felmerülő problémákat megoldani, mint például a rendszeres öntözés és tápanyagellátás szükségessége, illetve a megfelelő világítás hiánya.

Nyitókép: vadim kaipov/Unsplash