A Mars.

Egy növény biztosíthatja az emberi életet a Mars bolygóján

Miután a kutatók leküzdötték a Marsra jutással járó összes kihívást, ki kell találniuk, hogyan tegyék fenntarthatóvá az ottani életet – és ennek fontos része lesz a növénytermesztés.


A legtöbb kutató szerint a vörös bolygó talaja elméletileg alkalmas a növénytermesztésre, és ezt a lehetőséget a NASA kísérletei is alátámasztják.

De ez messze nem ilyen egyszerű. A homok és a por nem csak szerves anyagokat és hasznos mikrobákat nélkülöz, de tele van sókkal és ásványi anyagokkal is, amelyek miatt a legtöbb növénynek keményen meg kell küzdenie a túlélésért.

Most egy új tanulmány egy nem akármilyen megoldást javasol: lucernanövényeket. Ez a takarmánynövény a kutatók szerint képes lenne túlélni a Marsot borító kemény vulkanikus talajban, és trágya helyett lehetne használni olyan élelmiszerek termesztéséhez, mint a fehérrépa, a retek és a saláta.

Korábbi kutatások már jelezték, hogy a növénytermesztés nem lesz egyszerű feladat a Mars felszínén anélkül, hogy a talajhoz (vagy regolithoz), amelybe kerülnek, plusz tápanyagokat adnának. Ebben játszik fontos szerepet a lucerna.

A Marson található regolitnak való pontos megfeleltetés trükkös feladat, de a kutatók kitaláltak egy megoldást, ezután pedig különböző magokat teszteltek a vörös bolygó talajmintájához hasonló földben.

Azt találták, hogy a lucerna ugyanolyan egészségesen tudott növekedni, mint a földi talajban, minden további műtrágya nélkül.

Ezután a szimulált marsi regolitot tesztelték a lucernával, amelyet műtrágyaként adtak hozzá. A répa, a retek és a saláta – három olyan növény, amely kevés gondoskodást igényel, gyorsan nő, és nem igényel sok vizet – mind sikeresen termett.

Van azonban egy bökkenő: friss vízre is szükség volt. További kísérletek alapján a csapat úgy gondolja, hogy a Marson rendelkezésre álló sós vizet egyfajta tengeri baktériummal lehetne kezelni, majd vulkanikus kőzeteken átszűrni, hogy a növények termesztéséhez szükséges édesvíz keletkezzen.

Még rengeteg kérdésre kell választ adni, nem utolsósorban arra, hogy milyen pontosan tudjuk utánozni a marsi talajt idelent a Földön. Valószínű, hogy amikor végre eljutunk a vörös bolygóra, a felszíni regolit nem pontosan olyan lesz, mint amilyennek feltételezzük.

A szimulált talajból például hiányzott a mérgező perklorát sók egy része is, amelyeket a sótalanított víznek valahogy ki kellene mosnia a marsi talajból.

A tanulmányban vázolt kísérletek azonban ígéretesebb lehetőségeket kínálnak a tudósoknak és az űrhajósoknak. A kutatók által leírt megközelítések egyszerűen megvalósíthatók és hatékonyan működnek.

A Marson lucernát termeszteni műtrágyaként való felhasználásra biztosan kevesebbe kerülne, mint hatalmas hűtőszekrényekben élelmiszereket szállítani több millió kilométeren át a vörös bolygóra.

Nyitókép: Unsplash

Forrás: Science Alert