outdoor patio

Ne kövesd el ezt a 7 baklövést a teraszod berendezésekor

Végre újra emelkedik a napsütéses órák száma, így lassan előkerülhetnek a tárolóból a teraszbútorok is. Ahhoz azonban, hogy egyszerre dizájnos és funkcionális, kényelmes kültéri helyiséget varázsoljunk, nem árt néhány szabályt betartani. Mutatjuk a 7 leggyakoribb hibát, amit a lelkes teraszberendezők véteni szoktak.

1. Összekeverik a nappalit a terasszal

Persze mindenki minél otthonosabban szeretné berendezni a teraszát, hiszen gyakran majdnem több időt töltünk itt nyáron, mint bent a lakásban. Sokkal kellemesebb itt tölteni a nyári estéket, ahol jár a levegő, mint a forró lakásban. Sokan azonban túlzásba esnek, és úgy néz ki a teraszuk, mintha csak kitolták volna ide a kanapét, a szőnyeget és a többi kiegészítőt a nappaliból. Nem árt azért figyelembe venni, hogy itt más igényeknek kell megfelelniük a bútoroknak: a szél, a nap és az eső is könnyen tönkreteheti a nem ide tervezett holmikat.

2. Túl sok vagy túl kevés bútor

Akárcsak az otthonunk többi részében, itt is a megfelelő arányokra kell törekedni. Figyeljünk arra, hogy legyen elég ülőhely az egész családnak, de ne tegyünk ki tizenkét széket csak azért, mert egy évszakban egyszer partit tervezünk itt adni, ezt oldjuk meg máshol tárolt és a bulira idehozott kinyitható székekkel. A túl sok bútor csak útban lesz, gondoljuk át itt is a közlekedési útvonalakat, hogy senki ne essen át semmin. A funkciókat is tervezzük meg előre: mit fogunk csinálni a teraszon? Gyakran vacsorázunk kint, vagy inkább csak olvasgatni vagy napozni szoktunk itt? Ennek megfelelően válasszunk kültéri étkező vagy lounge bútorokat.

3. Hiányzó dekoráció

Bár fentebb azt írtuk, hogy nem érdemes összekeverni a nappalit a terasszal, a másik véglet sem jó, ha csupán a minimum energiát fektetjük ebbe a helyiségbe. Az otthonosság megteremtéséhez nélkülözhetetlen a dekoráció, de itt is figyeljünk arra, hogy a tér milyen adottságokkal rendelkezik. Ha attól kell félnünk, hogy a szél lefúj mindent, mert mondjuk a negyedik emeleten van az erkélyünk, akkor válasszunk fix vagy nehéz darabokat, és ne is próbálkozzunk üvegvázával vagy egyéb, törékeny tárggyal. A textilek legyenek vízállóak (a kültéri szőnyegek is jól bírják a sarat), a kültéri világítást pedig rögzítsük a falhoz vagy a korláthoz – ezek aztán este csodálatos hangulatot tudnak csinálni.

4. Nincsenek növények

brown brick building near green trees during daytime


Fotó: Point3D Commercial Imaging Ltd./Unsplash

A legfontosabb dekorációs elemek egy teraszon a növények. Ültessünk többféle méretű növényt kisebb-nagyobb kaspókba, akár a korlátra rögzítve őket, ha nem akarjuk pazarolni erre a rendelkezésre álló kicsi alapterületet. A sikeres növénynevelés kulcsa mindössze annyi, hogy a teraszon lévő időjárási- és fényviszonyoknak megfelelő növényeket találjunk. Figyeljük meg, merről és mennyit süt oda a nap, majd az infók alapján mindenkertészetben szívesen segítenek nekünk ehhez megfelelő zöldeket fellelni. A leggyakoribb probléma az szokott lenni, hogy a folyamatos, tűnő napsütésben a nyáron kiégnek a növények. Ha a mi teraszunk is szinte sivatagi a melegebb hónapokban, szárazságtűrő mediterrán növényeket és nagy kaktuszokat válasszunk, és ügyeljünk a gyakori locsolásra, hiszen a kaspóban lévő növények földje könnyebben kiszárad, mint amik a kertben vannak elültetve. A fűszernövényekkel pedig még az is boldogulni fog, aki amúgy nem szeret túlzottan kertészkedni.

5. Rosszul elhelyezett bútorok

Gyakori hiba, hogy az emberek libasorban kiállítják a székeket az erkélyre, és ezzel le is tudják a berendezést. Sokkal inkább úgy álljunk hozzá, mint egy nappalihoz: teremtsünk beszélgetésre alkalmas berendezést, és ne kelljen kitekerednünk ahhoz, hogy a beszélgetőpartnerünkre nézhessünk. A székekhez közel, lehetőleg karnyújtásnyi távolságra kerüljön egy alacsonyabb asztal is, ahová a poharakat és tányérokat le lehet tenni.

6. Színproblémák

A legtöbb kültéri bútor visszafogott színű: szürke, barna vagy bézs. Ami szuper abból a szempontból, hogy bármilyen stílushoz passzolnak, viszont ha önmagukban hagyjuk őket, könnyen unalmassá válhatnak. Akárcsak a lakásunk többi részében, itt is gondoljuk át, milyen fő színeket szeretnénk használni, és ennek megfelelően dobjuk fel a helyet kültéri párnákkal, plédekkel, szőnyeggel. Ha van rá lehetőség, tovább vihetjük ide is a belterünk fő színeit, de ehhez figyelembe kell vennünk a ház külső színét is, hiszen egy markánsabb külső burkolatszín boríthatja a terveinket. Általánosságban elmondható, hogy a teraszon nyugodtan merjünk több színt használni, jobban "kívánja" a vidám hangulatot, mint a nyugodt relaxációra tervezett belső terek.

7. Aránytalanság

Ahogy fentebb írtuk, a berendezési tárgyak mennyiségét is a terünk adottságaihoz kell igazítani, és ez igaz a bútorok méretére is. Ha egy picike erkélyünk van csak, ne akarjunk mindenképp beszuszakolni egy hatalmas napozóágyat, de a fordítottja is igaz, hogy ha hatalmas kültéri helyiséggel rendelkezünk, akkor a berendezést nem fogjuk megúszni néhány aprócska összecsukható székkel. Ez a növényekre is igaz: pici erkélyekre kis kaspóba ültessünk lassabban növő növényeket, és a négyzetméterrel arányosan a kiültetett zöldek aránya is nőjön. Nagy terekben remekül mutatnak a nagyobb díszfák, formára nyírt bokrok is.


Nyitókép: Collov Home Design/Unsplash