A The Gilded Age sorozat egyik jelenete

Ezek az elképesztő kúriák ihlették a The Gilded Age című sorozat házait​

Az HBO The Gilded Age, azaz az Aranykor című sorozata a vagyonos arisztokraták életét mutatja be, otthonaik pedig — a kor sajátosságaihoz hűen — extravagánsak, tiszteletet parancsolóak, és már csak a látványukból sugárzik a gazdagság. A házakat az alábbi valódi, történelmi birtokok ihlették.


A részekben feltűnő újszerű, európai stílusú házak ledöbbentik az előkelő társaságokat, ugyanis akkoriban a klasszikus, barna kőből készült házak voltak a megszokottak, így sokkal inkább keltettek giccses hatást, mintsem előkelőt.

Természetesen ezeknek a jeleneteknek is valóságalapjuk van, hiszen az 1880-as években a Vanderbilt család tagjai a Fifth Avenue-n építettek fényűző kúriákat. A legnépszerűbbet Petit Château néven illették, ami William K. Vanderbilt és felesége, Alva otthona volt. Ők inspirálták Mr. és Mrs. Russell karakterét a sorozatban.

Az eredeti épület belső terét Párizsból származó darabokkal díszítették, beleértve a faliszőnyegeket és a középkori, ólomüvegből készült ablakokat is. Mindemellett a tulajdonosok az akkori legnépszerűbb, francia belsőépítészét, Jules Allardot kérték fel a 18. századi stílusú szalonjuk megtervezésére.

vanderbilt.\u00e9k petit chateau-ja new yorkban

Vanderbilték Petit Châteu-ja a Fifth Avenue-n

Fotó: Wikipedia/NYPL Digital Gallery


A másik Vanderbilt ház is a Fifth Avenue-n épült meg innen egy kőhajításnyira a többi Vanderbilt rokon számára, ez lett a Triple Palace.

triple palace new york

A másik Vanderbilt-palota, a Triple Palace

Fotó: Wikipedia/Wurts Brothers


Ma már egyik eredeti épület sem létezik, ugyanis a huszadik század elején mindkettőt lerombolták, hogy sokemeletes házak épüljenek a helyükön. A sorozat díszlete tovább viszi az emléküket, valamint egykori lakóját Henry Clay Frick üzletembert is megihlette a Hármas Palota, és annak mintájára készítette el saját kastélyát, ami ma a Frick-gyűjtemény központja szintén a Fifth Avenue-n.

a Petit Ch\u00e2teu \u00e9s a Triple Palace New Yorkban

A két szomszédos Vanderbilt-palota: ezek az 1885-ös fotón egyben látszik a Petit Châteu és a Triple Palace

Fotó: Wikipedia


Nyitókép: Instagram/gildedagehbo
Forrás: Vogue