Fiatal nő meditál

Meditációval is elérhető a tiszta bőr?

A TikTok tele van tippekkel és trükkökkel a bőr tisztításához. Lehet, hogy vágyálomnak hangzik, de valóban van mögötte némi tudomány.


A TikTokon nemrég megjelent videóban egy @itsbhart nevű felhasználó a kamerába teljesen behajolva mutogatja valóban szép bőrét, melynek titka nem egy új termék, fájdalmas kezelés vagy drága arcápoló eszköz. Valójában egyáltalán nem kerül semmibe.

A TikTok-felhasználó egyike annak a több száz embernek a közösségi média platformon, akik hisznek a meditáció erejében a tisztább bőr elérése érdekében.

A #manifestingclearskin hashtag alatt (amely több mint 6,9 millió megtekintésnél jár) videók egész sora magyarázza el, hogyan változtathatjuk meg bőrünket pusztán az elménk erejével. Egyesek azt javasolják, hogy mantraszerűen ismételjük a megerősítéseket – „gyönyörű, ragyogó bőröm van” –, míg mások azt javasolják, hogy vizualizáljuk magunk elé álmaink bőrét.

Maga a manifesztálásnak megkérdőjelezhető a tudományos hitelessége, de gyakran az, amit ezek a felhasználók –különösen azok, akik a meditációt vagy a légzésmunkát javasolják – a pszichodermatológiához nyúlnak.

Utóbbi feltörekvő tudományterület, amely a bőrt pszichológiai technikákkal kezeli, hogy az agy-bőr kapcsolatot kezelje. Olyan technikákat ismer el a terület, mint a meditáció, a mindfulness és a terápia a bőr belülről kifelé történő megnyugtatására.

„A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a pszichológiai egészség milyen hatással van a bőrre. A pszichodermatológia képessé teszi a pácienseket arra, hogy ezt felismerjék és kezeljék a bőrbetegségük kezelésével egyidejűleg”

– mondja Dr. Alia Ahmed, pszichodermatológiára szakosodott bőrgyógyász szakorvos.

Ahmed a bőrbetegségek, például az ekcéma és a pattanások, a bőrbetegségek okozta csökkent önbecsülés és szorongás pszichológiai hatásaitól szenvedő betegeket, valamint a pszichiátriai vagy pszichológiai stresszben gyökerező bőrproblémákkal, például bőrpiszkálással küzdő pácienseket látja el.

Az elme és a bőr közötti kapcsolat legnyilvánvalóbban az olyan reakciókban érhető tetten, mint a pirulás, amikor a lelki zavar fizikailag is megjelenik a bőrön. De az érzelmi szorongás érzései a kortizol, a stresszhormon felszabadulásához is vezethetnek, ami pusztítást végezhet a bőrön.

(Dazed)

Nyitókép: Shutterstock