Arcát hámlasztó nő a tükör előtt

Így tudhatod, ha túlzásba viszed a hámlasztást

Bár a bőrgyógyászok szerint a hámlasztás nagyszerű és néha szükséges módja annak, hogy az elhalt hámsejteket eltávolítsuk, és felfedjük a felszín alatt rejlő friss, ragyogó bőrt, a sejtsúroló tisztítószerek, tonerek, bőrradírok és szérumok használatát is túlzásba vihetjük.


A túlzásba vitt hámlasztás jelei

A hámlasztás által kezelni kívánt kulcsfontosságú problémák némelyike (például a száraz, hámló bőr és a pattanások) a túlzott hámlasztás jelei is lehetnek. Szóval, honnan tudjuk megmondani, hogy nyugodtan hámlaszthatunk vagy szünetet kell tartanunk? Mutatjuk!

A túlzott hámlasztás az egyik legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek. Általában a bőrt csak heti egy-két alkalommal szabad hámlasztani, hogy felgyorsítsuk a bőrsejtek cseréjét anélkül, hogy károsodást okoznánk. Ha naponta kentük magunkra a hámlasztó savakat, akkor jó eséllyel a bőrünk könyörög egy kis szünetért. Szerencsére viszonylag könnyen észrevehető, ha túlzásba visszük a hámlasztók használatát. A klasszikus jelek közé tartoznak:

  • irritáció
  • bőrpír
  • egyébként gyulladt bőr

Végül az arcbőrünk száraz és hámló lehet. Akár kiütésszerű textúra is kialakulhat, ami egyenetlen tónushoz vezet (például foltos, vörös foltok). A pattanások egy másik gyakori reakció, különösen az apró, durva, dudoros pattanások.

Van egy olyan tünete a túlzott használatnak, amelyet nehezebb pontosan meghatározni: A bőr feszes, viaszszerű textúra alakulhat ki, ami – értsd – összetéveszthető az egészséges ragyogással. A valóságban ez minden, csak nem az.

A bőrsejtek és a természetes olajok letörlésétől viaszosnak tűnhet, ami lehetővé teszi a bőr alatti részek idő előtti feltárulását. A bőr úgy tűnik, mintha ragyogó fénye lenne. Valójában azonban nagyon száraz és kitett. A túlságosan kitett bőr pedig fájdalmas repedezésbe és hámlásba torkollhat. Hivatkozásképpen: az egészséges ragyogás mindig dúsnak és hidratáltnak tűnik, nem pedig száraznak, vékonynak vagy viaszosnak.

Az is előfordulhat, hogy a rendszeres napi kezelés során a következő termékek alkalmazására fokozott érzékenységet tapasztalunk. Más szóval, a bőrápolási rutin többi része hirtelen bőrpírt, égést vagy hámlást okozhat. De ne a többi termékedre fogjuk, ez (valószínűleg) mind a hámlasztó hibája.

Ahogy fentebb említettük, néhány ilyen tünet hajlamos arra, hogy úgy érezzük, még többet kell hámlasztanunk, de álljunk ellen. Íme, mit tegyünk helyette!

Mi a teendő, ha túlzásba vittük a hámlasztást?

Ha a fenti reakciók bármelyikét észleljük hámlasztás után, akár egy túlbuzgó arcradírozás, akár savak alkalmazása miatt, először is hagyjuk abba a hámlasztást, amíg a bőrünk meg nem gyógyul, és el nem éri az alapállapotot.

Az „alaptextúra” személyenként eltérő; általában véve ez csak azt jelenti, hogy milyen volt a bőr textúrája a túlzott igénybevétel előtt. Ha mindig is pattanásokra hajlamosak voltunk, akkor ez lesz az alapszintű textúránk. Valójában csak arra kell várnunk, hogy a túlzott hámlás jelei – bőrpír, gyulladás, hámlás – elhalványuljanak.

  • Hagyjuk abba minden habzó tisztítószer, retinolos termék és fizikai vagy kémiai hámlasztó használatát
  • Váltsunk enyhe tisztítószerre és illatmentes hidratáló krémre
  • A rendkívül vörös vagy nyers területeket helyenként kezeljük gazdag bőrpuhítóval

Akár egy hónapig is eltarthat, vagyis a bőrsejtek ciklusának teljes hosszáig, mire a bőrünk újra a régi kerékvágásba kerül.

Vannak olyan módszerek, amelyek segíthetnek az irritáció pillanatnyi csillapításában

Közvetlenül a túlhámlásos epizódot követően hideg borogatást lehet alkalmazni, hogy enyhítsük az égő érzést, például a hidrokortizonkrém is segíthet a bőrpír és a gyulladás esetén. Az aloe gélről is ismert, hogy gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, de néha irritáló lehet, attól függően, hogy mennyire nyíltak és nyersek a területek, ilyenkor a tényleges aloe növény alkalmazása segíthet.

A kezeléshez kezdetnek egy C-vitamin szérumot érdemes hozzáadnunk, mivel a C-vitamin megnyugtat és segít felgyorsítani a gyógyulási folyamatot.

Mikor kezdhetjük újra a hámlasztást?

Csak azért, mert némi hámlasztási irritációt tapasztaltunk, még nem jelenti azt, hogy örökre le kell mondanunk a hámlasztásról. Ha a bőrünk meggyógyult, a bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy újra be lehet vezetni a kedvenc bőrradírunkat vagy savainkat, bár lassan és stratégiailag.

Ha a bőrünk helyreállt, kezdjük a hámlasztást heti egy alkalommal, és ha nem tapasztalunk semmilyen problémát, onnan haladjunk felfelé. De maradjunk a fizikai vagy a kémiai hámlasztóknál, mert ha mindkettőt egy napon keverjük, az problémákat okozhat.

Gyakran ajánlják, hogy az emberek próbálják ki az AHA-kat és a BHA-kat is, hogy lássák, mi válik be nekik, és aztán ragaszkodjanak ehhez a rutinhoz, de a kombinálás gyakran vezethet túlzott hámlasztáshoz, különösen azért, mert sok ilyen hámlasztónak közös tulajdonságai vannak.

Éppen ezért teszteljünk egy gyengéd tejsavas (AHA) hámlasztót az egyik héten, majd váltsunk szalicilsavas (BHA) termékre a következő héten, és figyeljük meg, hogyan reagál a bőrünk. Ezután válasszunk egyet, amellyel továbbléphetünk. Általánosságban elmondható, hogy az érzékeny és száraz bőrtípusok a tejsavat vagy a glikolsavat szeretik, míg a zsíros vagy pattanásokra hajlamos bőrnek a szalicilsav válik be jól.

Ha az AHA-kat és a BHA-kat is szeretnénk használni (ami biztonságosan megtehető), akkor a legjobb, ha váltogatjuk a napokat, sőt néha egy nap szünetet tartunk, hogy elkerüljük a túlzott hámlás problémáit.Viszont amint pirosságot, hámlást vagy bizsergést észlelünk, az a jel, hogy ideje visszavenni a hámlasztásból. Mint bármi más a bőrápolásban vagy az életben, a hámlasztás is csak mértékkel ajánlott.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock