egy szőke-rózsaszín hajú nőnek vágják a haját elől egy ollóval

A rendszeres vágástól jobban nő a hajad? Végre itt az igazság!

Biztos hallottad már a szépségmítoszt, hogy ha rövidebbre vágod a hajad, akkor gyorsabban nő és hosszabb lesz. Most utánajártunk az igazságnak.


Úgy tűnik, a hajvágás valóban segíthet egy kicsit felgyorsítani a dolgokat, de nem úgy, ahogy elsőre gondoljuk. Ahhoz, hogy a haj növekedésére hatással legyen, a gyökeret kell stimulálni. Bár ezt egyetlen hajvágás sem éri el, a rendszeres vágás biztosítja, hogy a hajad a lehető legegészségesebb és legerősebb legyen – ez pedig a hosszú haj alfája és omegája.

A hajvágástól nem fog gyorsabban nőni a hajad. De a rendszeres felfrissítés egészségesebbé teszi a szálakat, mivel megakadályozza, hogy a töredezett hajvégek felfelé haladjanak a hajszálon

− mondja Skye Edwards, a Gielly Green művészeti vezetője. Ez annál is inkább fontos, mivel a hajvégek a hajszálak legrégebbi részei, és évekig tartó igénybevételnek vannak kitéve. A töredezés a fő oka annak, hogy a hajunk nem nő tovább egy bizonyos hosszúságnál.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a haj természetes módon naponta 0,35 millimétert nő, így a rendszeres vágás nem befolyásolja túlságosan a hajnövekedést. De vajon mennyi a túl gyakori hajvágás, ha a célod a hosszabb haj? Az alábbiakban erre is választ kapsz, hajtípusonként lebontva.

​Milyen gyakran kell levágni a hajat?

egy r\u00f6vid barnahaj\u00fa n\u0151nek v\u00e1gj\u00e1k a haj\u00e1t

Fotó: Getty Images

Nem létezik egy egységes időkeret arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran kell levágni a hajat. Ennek ellenére „nem érdemes 12 hétnél hosszabb időt eltölteni a hajvágások között” Skye szerint, aki hozzáteszi, hogy minden egyes vágásnál legfeljebb fél centimétert érdemes vágni a hajból.

​Göndör vagy texturált haj

A göndör hajból hat-nyolc hetente érdemes vágatni. Árulkodó jelek az olyan fürtök, amelyek a hajvégeken inkább göndörödnek, mintsem „tartanak”. Továbbá kerüld a napi hajmosást: a túl gyakori samponozás száríthatja a szálakat és a fejbőrt is. Ilyenkor nyomkodd ki a vizet és töröld le a hajad és a fejbőröd egy törölközővel. Ez felszívja a nedvességet a hajadból, és közben védi az érzékeny szálakat.

​Finomszálú haj

A finomszálú haj átmérője vékonyabb és hajlamosabb a sérülésre, ami azt jelenti, hogy szigorú karbantartási rendszerre van szükség, hogy a hajvégek ne tűnjenek töredezettnek. Ha ilyen típusú a hajad, érdemes ezért hat-nyolc hetente vágni belőle. Bár a finomszálú hajnak jót tesz a kevesebb hőkezelés, ne hagyd ki teljesen a hajszárítást. Szárítsd a hajad 75%-ig levegőn, majd folytasd alacsony hőfokon. Mivel a haj a saját súlyának akár 30%-át is képes vízben elnyelni, ami miatt a szálak jobban megnyúlnak, és potenciálisan megrepedhetnek.

​Rövid haj és bobok

A rövid haj frissen vágott végekkel sokkal kifinomultabbnak tűnik. Érdemes négyhetente fodrászhoz menni, hogy a hajad ne veszítse el a formáját. A bobosok megengedhetik maguknak, hogy meghosszabbítsák a találkozók közötti időt, nekik elég 12 hetente menni, hogy a stílus megmaradjon. Ne feledd, hogy a vaddisznósörtés kefék felszakíthatják a haj kutikuláját, ami növeli a nedvességvesztést, ezért válassz gyengédebb kefét.

​3 árulkodó jel arra, hogy ideje bejelentkezned a fodrászodhoz:

  1. A hajad végei fodrosak, száraz, ropogós textúrájúak. A töredezett hajvégek kicsinek tűnnek, de akár négy centiméter hosszan is bejuthatnak a hajba, ezért ne hagyd figyelmen kívül őket.
  2. A hajad könnyebben összegubancolódik. Ha növeszted a hajad, mindig alulról fésüld ki, és haladj felfelé. Ez megakadályozza, hogy túl durván fésüld át a csomókat, ami miatt a szálak kettészakadnak.
  3. A fürtjeid elveszítik a formájukat.

Forrás: Glamour UK

Nyitókép: Getty Images