Vegán bőr táska, mellette mandarin

Mi az a vegán bőr, és miért érdemes azt választani?

A vegán bőrről ismert, hogy megfizethetőbb, nem beszélve arról, hogy állatbarát, és a divatiparban mindenhol egyre nagyobb teret hódít. De mi is ez tulajdonképpen?

A vegán bőr, a műbőr és a környezetbarát bőr szavak felcserélhetők a bőrutánzat (azaz a bőrre hasonlító, de állati bőr vagy melléktermékek felhasználása nélkül készült szövet) leírására.

Renata Begic, a Noize fenntartható ruházati vállalat terméktervezője szerint a műbőr gyakran polivinil-kloridból (PVC) és poliuretánból (PU) készül, amelyek szerinte kőolajból és más vegyi forrásokból származnak.

„Az elmúlt években egyre inkább megjelentek a hagyományos vegán bőr fenntarthatóbb és környezetbarátibb alternatívái, például a növényi alapú anyagokból, például ananászlevélből, parafából, gombabőrből vagy almahéjból készültek”

– teszi hozzá.

Hogyan készül a vegán bőr?

Míg a valódi bőr állati bőröket használ, a vegán bőr többrétegű megközelítéssel készül.

„A vegán bőr előállítása a felhasznált konkrét anyagtól függően változhat, de általában egy szintetikus [vagy organikus] anyagréteg felhordását jelenti egy szövethátlapra, amelyet aztán a kívánt textúra és megjelenés elérése érdekében kezelnek. Az eredmény egy olyan anyag, amely nagyon hasonlít a valódi bőr kinézetére és tapintására”

– mondja Begic.

Előnyök

A nyilvánvaló dolgokon túl - hogy a műbőr kegyetlenségtől mentes - a vegán bőrnek számos előnye van. A szintetikus textíliáknak köszönhetően a vegán bőr általában olcsóbb, mint a valódi bőr, mutat rá Begic.

„Emellett szélesebb szín- és kivitelválasztékban is előállítható”

– teszi hozzá.

Továbbá ott van még az a tény, hogy mivel műanyag jellegű, gyakran könnyebb tisztítani és karbantartani, mint a valódi bőrt.

Hátrányok

Bár a vegán bőr általában kíméletesebb az állatokkal, mint a valódi bőr, nem mentes a környezeti hibáktól. Az előállításához használt egyes szintetikus anyagok negatív környezeti következményekkel járhatnak a fosszilis tüzelőanyagokra való támaszkodásuk és a mérgező vegyi anyagok lehetséges használata miatt. Ezért fontos figyelembe venni a használt konkrét vegán bőranyag fenntarthatóságát és környezetbarát jellegét, magyarázza Begic.

Vegán bőr ápolás

Ahhoz, hogy a vegán bőrből készült ruhadarabok és kiegészítők a lehető legjobban nézzenek ki, fontos tudni, hogyan kell őket ápolni. Begic szerint a vegán bőr ápolása hét lépésből áll, de nem bonyolult:

  1. Rendszeres tisztítás: Töröljük le rendszeresen vegán bőrből készült tárgyainkat puha, nedves ruhával, hogy eltávolítsuk a felületi szennyeződéseket és a port. Ez segít megelőzni a lerakódást, és frissen tartja az anyagot.
  2. Óvatosan tisztítsuk meg a foltokat: Kisebb foltok vagy kiömlött folyadékok esetén óvatosan töröljük le az érintett területet egy tiszta, enyhe szappannal és vízzel megnedvesített ruhával vagy szivaccsal. Kerüljük az erőteljes dörzsölést vagy súrolást, mivel ez károsíthatja az anyagot.
  3. Kerüljük a durva vegyi anyagokat: A durva vegyszerek, beleértve a fehérítőt és az oldószereket, károsíthatják a vegán bőr felületét. Maradjunk az enyhe szappan és víz vagy a kifejezetten bőrre kifejlesztett bőr tisztítószerek használatánál, a gyártó által megadott utasításokat követve.
  4. Védjük a vegán bőrt a közvetlen napfénytől: A közvetlen napfénynek való tartós kitettség a vegán bőr kifakulását vagy repedezését okozhatja. Ha lehetséges, tartsuk a vegán bőrből készült tárgyainkat a közvetlen napfénytől távol, vagy használjunk védőhuzatot, amikor nem használja.
  5. Akasszuk fel a vegán bőrtárgyakat, amikor nem használjuk, és hűvös, száraz helyen tároljuk. Kerüljük a túlzott hajtogatást vagy gyűrődést, hogy elkerüljük a maradandó gyűrődéseket vagy sérüléseket.
  6. Kerüljük a túlzott nedvességet: A vegán bőr általában ellenállóbb a nedvességgel szemben, mint a valódi bőr, de még mindig jó ötlet megvédeni a túlzott vízhatástól. Ha a vegán bőrből készült tárgyunk vizes lesz, óvatosan tapogassuk szárazra egy tiszta ruhával, és hagyjuk, hogy a levegőn természetesen megszáradjon.
  7. Speciális ápolási utasítások követése: A különböző vegánbőr-típusok esetében előfordulhat, hogy a gyártó speciális ápolási utasításokat ad. Mindig ellenőrizzük az ápolási címkét vagy a kísérő dokumentációt a konkrét ajánlásokért.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock