Yayoi Kusama a Louis Vuitton bemutatóján

Nagyon félresikerült a Louis Vuitton új Yayoi Kusama-kollekciója

A Louis Vuittonnak megjelent a legújabb kollekciója, melyen a híres japán művésszel, Yayoi Kusamával dolgoztak újra együtt. Sajnálatos módon a legújabb termékeik nem érték el ugyanazt a hatást, mint az első munkájuk 2012-ben. Mi lehet a bukás oka?


Kusama művészként eddigi élete során már többször is belenyúlt a divat alakulásába. Először 1968-ban alapította a Kusama Fashion Company nevű cégét, majd később a Nude Fashion Company-t. A világhírű divatházzal, a Louis Vuittonnal először 2012-ben működött együtt, az akkor megjelent darabjaik pedig tökéletesen leírták az akkori korstílust.

Az ezredforduló divatját elsősorban tudatosan olcsónak, mégis szerethetőnek lehet mondani. Akkoriban a lányok lapos cipőt és frufrut hordtak, az öltözködésükben pedig többször megjelent valami apró utalás Minnie egér karakterére. Kusama és a Louis Vuitton pontosan ezt a korszellemet és divatirányzatot próbálták megragadni a saját értelmezésükben.

Munkájukat siker koronázta. Minden kiadott darab magán hordozta a tervezők utánozhatatlan stílusát, mégis képes volt igazodni ahhoz az elváráshoz, amit az adott korszak támasztott eléjük. Ezzel szemben sajnos az új együttműködés már nem képes hozni ugyanazt a korszellemhez való ragaszkodást, mint az elődje.

Ez viszont egy nagy probléma. Rengeteg olyan ruhadarab lett, amelyen egyáltalán nem szerepel Kusama kézjegye. Sok darab szándékosan ötlettelennek tűnik, ami abból a szempontból hasznos lehet, hogy a kicsit visszafogottabb stílusú személyeket is vásárlásra biztatja. A bemutató díszlete ugyan próbálta tükrözni a divattervezők elképzeléseit, de a ruhák már sokkal kevésbé voltak megkapók.

Mi lehetett ennek az oka? Az ArtNews cikkében leírtak alapján a kollekció mérete volt az, ami végül a kreativitás rovására ment. A női és a férfi részlegen is egyaránt 400-400 különálló árut jelentettek meg, ami már túl soknak bizonyult. A női oldalon többek között pizsamaszetteket, ezüst bőrdzsekiket és még egy szörfdeszkát is felsorakoztattak.

Ezzel szemben a férfi részen utcai ruhákat, hátizsákokat, tornacipőket, valamint öltönyöket nézhettek meg az érdeklődők.

Nyitókép: Getty