Modern skandináv belső

Mi a biofilikus dizájn, és hogyan alakítsuk ki az otthonunkban?

Íme, hogyan hozhatod be a külvilágot egy nyugodt, pihentető otthonba.

Bár ma már időnk nagy részét beltérben töltjük, a természettel való kapcsolat iránti vágy a DNS-ünkbe van írva. Vadászó-gyűjtögető őseink számára a természet volt az élelem, a ruházat, a menedék és más szükségletek forrása. Több ezer évvel később szükségleteinket már könnyen kielégíthetjük gyűjtögetés vagy vadászat nélkül is, de a természet iránti vonzalom továbbra is bennünk van. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy kitaláljuk, hogyan illesszük be a természetet a többnyire beltéri életünkbe. Itt jön a képbe a biofilikus dizájn.

A fogalom a biofília kifejezésből származik, amely az emberi hajlamra utal, hogy kölcsönhatásba lépjen az élet más formáival. A lakberendezésben ez azt jelenti, hogy harmóniát teremtünk otthonunk és a külvilág között.

A biofilikus dizájnt a Pinterest 2022-es trendjelentése is kiemelte, amely jelentős növekedést tapasztalt a kifejezés iránti keresési érdeklődésben, és ez egy olyan divatos szó, amelyet a designipar szakértőitől többször is hallani fogunk. Túl sok idő után, amelyet főként a világjárvány okozta elszigeteltség és szorongás határozott meg, az egészségünket és jóllétünket erősítő, megnyugtató terek létrehozása talán fontosabb, mint valaha. Ha szeretnénk bevezetni ezt a természetközpontú trendet a terébe, fontoljuk meg a biofilikus tervezésre vonatkozó alábbi ötleteket.

1. A növények mint tervezési elemek előtérbe helyezése

Az egyik legegyszerűbb módja a biofilikus dizájn bevezetésének az élő növények behozása az otthonunkba. Ha kezdő növénynevelők vagyunk, kezdjük kicsiben, egy alacsony fenntartási igényű növénnyel az íróasztalon, vagy egy cserepes fűszernövénnyel a konyhai ablakpárkányon.

A tapasztaltabb szobakertészeknek a növénygyűjteményét emeljük magasabb szintre olyan kreatív megoldásokkal, amelyek a zöld növényzetet integrálják a szoba dizájnjába. A biofilikus dizájn előnyeinek kiaknázásához szenteljünk egy egész falat a növényeknek, sorakoztassuk fel a lépcsőházát zöld növényekkel, vagy töltsük meg a szoba minden sarkát kedvenc lombos fajtáinkkal.

2. A kilátás hangsúlyozása

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy olyan területen élünk, amelyet természet vesz körül, győződjünk meg róla, hogy otthonunk építészete ezt teljes mértékben kihasználja. Keretezzük a kinti kilátást nagyméretű, rácsoktól vagy ablakszárnyaktól meg nem szakított képablakokkal. Ezzel a trükkel a természetet faliképként használhatjuk, akár tóparti birtokon élünk, akár füves hátsó udvarra néz az otthonunk. Emellett fontoljuk meg egy tetőablak beszerelését a fürdőszobába, a folyosóra vagy a konyhába, hogy kilátás nyíljon az égre (és a természetes fényt is növelje).

3. Belső-kültéri kapcsolat elősegítése.

Kössük össze a beltéri és a kültéri élettereket, hogy könnyedén áramolhasson otthonunk és a természet között. Fontoljuk meg tolóajtók beszerelését, amelyeket kinyithatunk, hogy egyesítsük nappalinkat a szabadtéri terasszal. Egy erkély a hálószobája előtt vagy egy, a konyhához csatlakozó terasz olyan luxusdolog, amely a természetet az otthona kialakításának szándékos részévé tehetünk.

Legalábbis nyissuk ki az ablakokat, hogy belélegezzük a friss levegőt, és hallgassuk az eső, a szél vagy a kinti madarak hangjait. Ha túl meleg vagy hideg van a nyitott ablakokhoz, egyszerűen húzzuk fel a redőnyöket vagy húzzuk el a függönyöket.

4. Dekoráció természetes elemekkel

A biofilikus tervezés kevésbé szó szerinti módon is megnyilvánulhat. Az élő növényekkel való díszítés mellett hasonló hatást érhetünk el azzal is, ha olyan textúrákkal, színekkel és formákkal töltjük meg otthonunkat, amelyek a természetben fellelhető textúrákat, színeket és formákat utánozzák.

Válasszunk olyan anyagokat, mint a fa, a bőr és a kő, amelyek a természetre utalnak, és tompa, organikus tónusokat a színvilágában. A természetre való finom utalások beépítése a dekorációba egyszerű és gyakran olcsó módja a biofilikus dizájn nyugtató tulajdonságainak kialakítására.

(BHG)

Nyitókép: Shutterstock