Zöld falú nappali, dizájn bútorokkal

5 festékszíntrend, aminek búcsút intünk 2023-ban

A legfrissebb színtrendek azt jósolják, hogy idén a tompa, szürke és pasztellszínek háttérbe szorulnak, a világosabb árnyalatok javára. Az év előrehaladtával az élénk, telített árnyalatok megjelenésére számíthatunk, melyek a meleg, neutrális és földszínű árnyalatok sokaságával vegyülve megteremtik az egyensúlyt.

1. Ki a szürkével, be a színnel

Ahogy az emberek jobban kifejezik magukat, hajlanak arra, hogy színt vigyenek otthonukba, mondja Tash Bradley színszakértő. A vásárlók a szürke helyett inkább a finom színekhez nyúlnak, ha semleges színt szeretnének. Most, a semleges szín a taupe, egy bézs, egy rózsaszín vagy egy meleg fehér árnyalat. A színtrendek nagyon is a melegebb, földesebb árnyalatok felé mozdulnak el a hűvös szürkék helyett.

Bradley szerint az emberek a szürke alaptónusú, tompa színeket is elhagyják az élénkebb változatok javára, és a bársonyos, erősebb árnyalatok, amelyek sokkal több személyiséggel rendelkeznek, nagyon trendik lesznek 2023-ban.

2. Világos helyett sötét

A szürkéből való átmenet nem feltétlenül csak a világos felé eltolódást jelenti. 2023-ban a sötét tónusok, mint a barna és a mélykék, egyre nagyobb lendületet kapnak, és arra inspirálják a lakástulajdonosokat, hogy valami merészebbet próbáljanak ki otthonukban. A hangulat, amit ezek a gazdagabb tónusok sugároznak, melegebb és gazdagabb. Mélységet és titokzatosságot adnak egy szobának, és az otthon mint szentély érzését keltik-

3. Helló, telített középtónusok

A világjárvány idején kialakult és a designtudatunkban is megragadt gyengéd pasztellszínek iránti vágyunk egyre inkább csökken, mondja Patrick O'Donnell, a Farrow & Ball brit festék- és tapétagyártó színtanácsadója és nemzetközi márkanagykövete.

„A hűvösebb, lágyabb kék színek, mint például a Skylight, alárendelődnek a kissé merészebb istállótársaknak, mint a Selvedge – valami nem túl sötét, de kellő mélységgel rendelkező, karaktert kölcsönző szín fog uralkodni.”

Hannah Yeo, a Benjamin Moore festékvállalat színmarketing- és fejlesztési vezetője egyetért.

„2023-ra és azon túl a színek egyre magabiztosabbak lesznek, ahogy kitoljuk a komfortzónánkat és ünnepeljük a színek dinamizmusát. Már nem arról van szó, hogy mit kell vagy nem kell tennünk a szoba mérete vagy iránya miatt; a színek arról szólnak, hogy kreatívan fejezzük ki az identitásunkat. A társadalmi távolságtartás évei után a vacsorapartik és a kisebb összejövetelek egyre nagyobb teret hódítanak, a merész és magabiztos árnyalatok pedig hangulatos hátteret teremtenek a szórakozóhelyeknek.”

4. Viszlát, szürke, helló, szürkésdrapp!

Egyre inkább a melegebb árnyalatok felé mozdulunk el, és ez alól a szürke sem kivétel, mondja Yeo, aki szerint bár még mindig népszerűek sokak körében a semleges szürkék, az elmúlt években lassabban fogytak. A melegebb neutrálok egyre nagyobb teret hódítanak a hűvösebb árnyalatok helyett.

A hűvös, kékes szürke színek elérték a csúcspontjukat, és lehetővé tették, hogy más összetett meleg szürkék és a lila alaptónusúak több trendi lehetőséget adjanak otthon. A meleg és sokoldalú árnyalatok nyugtató környezetet kínálnak a természet érintésével az otthonon belül, melyek 2023-ban is népszerűek lesznek.

5. Zöld helyett kékeszöld

Mivel a zöld tavaly nagyon beindult, az emberek valami kicsit másra és egyedibbre vágynak, ezért idén a gazdag, kékeszöld színek nagy visszatérésnek örvendenek – mondja Bradley.

„Egyre több embert látok, akik a kék és a zöld kombinációjára vágynak. A kékeszöld színben az a szép, hogy a természetes reggeli fényben sokkal zöldebbnek tűnik, aztán este, mesterséges fényben és meleg lámpákkal igazán sötét, hangulatos, atmoszférikus és kék lesz. És azt hiszem, az emberek szeretik ezt a környezetváltozást.”