Növényekkel teli otthonában dolgozó nő

Ezzel az új dekorációs trenddel több természetet csempészhetünk otthonunkba

A szobanövényeknek évek óta nagy divatja van. A biofilikus dizájn és a 70-es évekbeli beltéri dzsungel-esztétika visszatérése között a vágy, hogy a természet egy apró darabkáját is behozzuk a lakásba, soha nem volt még ilyen erős. Ennek ötvözete a legújabb szobanövénytrend, az élő növényfal, mely a természet és a lakberendezés ötvözésének igazán egyedi módja.

Az ilyen típusú dizájn leginkább kültéri installációkból vagy kereskedelmi helyiségekből, például szállodákból és éttermekből lehet ismerős, de az elmúlt néhány évben a trend egyre népszerűbbé vált a lakóterekben is. Bár az élő növényfal bonyolultnak és nehezen megvalósíthatónak tűnik, valójában viszonylag egyszerűen telepíthető és karbantartható.

Az élő vagy más néven növényfalak a falakra alkalmazott függőleges telepítés. A növényeket gyakran szorosan egymás mellett helyezik el, hogy összefüggő látványt nyújtsanak. Általában a növényeket egy olyan termesztő közegbe ültetik, amelyet nem lehet látni, és valamilyen öntözőrendszeren keresztül öntözik, különösen a nagyméretű élő falak esetében.

Előnyök

Mint minden szobanövény, az élő fal telepítése otthon jótékony hatással lehet a fizikai és szellemi jóllétre. A növények többek között bizonyítottan növelik a termelékenységet, boldogabbá tesznek minket, és tisztítják a levegőt. Azok számára, akiknek kevés helyük van, az élő fal telepítése remek módja annak is, hogy a növényeket anélkül integrálják otthonukba, hogy értékes padló- vagy polcfelületet foglalnának el, mivel összesen egy üres falra van szükség.

Emellett az élő falak vitathatatlanul gyönyörűek is, és új szintre emelik a szobanövények megjelenítését, a művészetet és a természetet igazán egyedi módon ötvözve.

Van néhány különböző módja annak, hogy kipróbáljon egy élő falat otthonában. Íme néhány a leggyakoribb lehetőségek közül:

1. Panel rendszerek

Ennél a típusnál szilárd szerkezetet használnak a növények falhoz rögzítésére. A panelrendszerek megvásárolhatók online a zöldfalak telepítésére szakosodott szakértőktől, viszont gyorsan drágulhatnak. Alternatív megoldásként otthon is könnyen elkészíthetjük egy hagyományos fa raklap felhasználásával, a növények rögzítésére pedig szövetet tűzhetünk az egyes lécek közé.

2. Filcrendszerek

Ezt az opciót jellemzően kisebb méretű telepítésekhez használják, így tökéletes a lakossági projektekhez. Ennél a típusnál egy filcből készült akasztót használnak, amely nagyon hasonlít az ajtó feletti szövet cipőszervezőkhöz. Az egyes növényeket minden egyes zsebbe földdel ültetik, és az egész rendszert a falhoz rögzítik. Ezek a filc élő falra akasztók online megvásárolhatók különböző kereskedőktől, és viszonylag megfizethetőek.

Belt\u00e9ri n\u00f6v\u00e9nyfal

Fotó: Shutterstock

3. Rácsos rendszerek

Az összefüggő zöld falhatás létrehozásához ajánlott ez a módszer, ha indás vagy kúszó szobanövényeket szeretnénk a falon elhelyezni. Általában a növényeket a fal alján cserepezik, és az indákat arra ösztönzik, hogy a rácson keresztül felfelé nőjenek.

A rácsos rendszerek előnye, hogy kevesebb karbantartást igényel, mint a többi lehetőség, mivel a fal felépítéséhez kevesebb növényre van szükség, és ha a növények egyszer maguktól elkezdenek felmászni a rácsokra, néhány alkalmi metszésen túl nem kell sok mindent csinálnunk velük.

4. Konténeres rendszerek

Az egyik legpraktikusabb lehetőség azok számára, akik élő falat szeretnének telepíteni egy lakótérbe. Ennél a módszernél egyedi edényeket használnak, amelyeket valamilyen rögzítő elemmel, például rúddal, kampókkal vagy akár polcokkal rögzítenek a falhoz. Hogy összefüggőnek tűnjenek a növények, fontos, hogy azokat szorosan egymás mellé helyezzük, és elrejtsük az alatta lévő cserepeket.

A konténerrendszerek is könnyen elkészíthetők. A cserepeket például szabványos törölköző rudakra lehet akasztani, cölöpdeszkákra rögzíteni, vagy drótból készült falrácsos kijelzőkhöz akaszthatók.

Az élő fal tervezésekor a legfontosabb a fal megfelelő telepítése. Fontos, hogy elkerüljük a növényekből származó nedvesség károkozását, így biztosítani kell, hogy a fal vízálló legyen. Ezt a fal és a növények közé terített műanyag fóliával, vagy úgy is megoldhatjuk, hogy minden növényt vízhatlan edénybe cserepezünk.

Az élő fal hosszú élettartamának biztosításának másik fontos lépése, hogy a megfelelő növényeket válasszuk. A legtöbbször jó ötlet, ha hasonló típusú növényeket csoportosítunk, és figyelembe vesszük a térben rendelkezésre álló megvilágítást.

Ha például a fal közepes vagy gyenge megvilágítást kap, csak olyan növényeket válasszunk, amelyek képesek ilyen környezetben is életben maradni, emellett arra is figyeljünk, hogy a falon lévő összes növény hasonló öntözési igényű legyen.

(Better Homes & Gardens)

Nyitókép: Shutterstock