Marie Kondo a 91. éves Oscar-díjátadón 2019. február 24-én, Hollywoodban

Feladta Marie Kondo, a rendrakás művésze

A rendrakás gurujánál a harmadik gyermek születése megváltoztatta a prioritásokat.


A világhírű japán rendrakási és lomtalanítási szakértő, Marie Kondo a Washington Postnak beszélt arról, hogy három gyermekkel, akikről gondoskodnia kell, a családi otthona rendetlen, és a rendrakás most kevésbé élvez prioritást.

„Az otthonom rendetlen, de az a mód, ahogyan az időmet töltöm, az a megfelelő számomra ebben az életszakaszban”

– idézi őt a Guardian.

Kondo elmondta, hogy élete jelentősen megváltozott, mióta 2021-ben megérkezett a fia.

„Eddig hivatásos rendrakó voltam, ezért mindent megtettem, hogy mindig rendben tartsam az otthonom. Erről már lemondtam, számomra jó értelemben. Most már rájöttem, hogy számomra az a fontos, hogy élvezzem az otthon töltött időt a gyerekeimmel.”

Kondo legújabb könyve, a Marie Kondo Kurashi at Home: How to Organize Your Space and Achieve Your Ideal Life (Marie Kondo Kurashi otthon: Hogyan rendezd be a teredet és valósítsd meg az ideális életedet) a kurashi, azaz az életmód japán koncepcióját állítja a középpontba.

Mióta három gyermek édesanyja lett, a rendrakási guru elmondása szerint életmódja megváltozott, és a szervezésről a hangsúlyt áthelyezte arra, hogy egyszerű módszereket rajzoljon a mindennapi dolgok boldogságának megteremtésére.

„A rendrakás azt jelenti, hogy foglalkozol az életedben lévő összes „dologgal””

– írja a könyvben.

Kondo számára ez azt jelenti, hogy értékeljük, hogyan rendezzük be az életünket, és saját ritmust alakítunk ki annak alapján, hogy mi tölt el minket örömmel.

A KonMari, Kondo rendrakási módszerét a 2011-ben, itthon Rend a lelke mindennek (The Life-Changing Magic of Tidying Up) címen megjelent könyvében vázolta fel. Ez a módszer arra ösztönöz, hogy kategorizáljuk a tárgyakat, köztük a ruhákat, könyveket és szentimentális tárgyakat, hogy kiderüljön, "örömöt" váltanak-e ki a tulajdonosból.

A rendrakás örömeit azóta két, Rakjunk rendet című Netflix-sorozatában is megosztotta, ahol segít az embereknek, hogy az otthonuk lomtalanításával „Marie Kondo életüket” éljék.

A családjával Kaliforniában élő Kondo a Washington Postnak elmondta, többé nem gyakorol nyomást magára, hogy mindig rendet tartson a házában. Férjével mostantól úgy tervezték meg a napjaikat, hogy minél több időt tölthessenek a gyerekeikkel, és mégis elvégezhessék a fontos feladatokat.

„Továbbra is befelé fogok nézni, hogy megbizonyosodjak arról, hogy a saját kurázsimat vezetem”

– fogalmazott.

Hozzátette, továbbra is takarít, de időt szakít azokra a dolgokra, amelyek boldoggá teszik.

Nyitókép: FilmMagic / Jeff Kravitz