​Gérald Genta Patek Philippe tervei

A Patek Philippe Nautilus órájának tervei a termék háromszorosáért keltek el egy árverésen

Gérald Genta legendás óra-tervező hírhedt modellje az 1970-es években készült és a mai napig az egyik legmeghatározóbb Patek Philippe darab. A Gérald Genta: Icon of Time nevet viselő eladáson kalapács alá kerültek az eredeti tervek, melyek hihetetlen áron leltek új gazdára.

Gérald Genta tervei alapján készült például a közismert Audemars Piguet Royal Oak és a Nautilus órák sokasága is. Óra-tervezőként bámulatos alkotásairól, formabontó megjelenéseiről, valamint arról a luxus sportóráról vált ismerté, melyet a világon először láttak el integrált karpánttal.

A Patek Philippe Nautilus órák darabjait nagyjából 200 ezer dollárra becsülik, mely átszámítva hozzávetőlegesen 68 millió forintnak felel meg. Az eladáson összesen 34 tételt kínáltak, amelyek száz prototípusból álló rajzot tartalmaztak, valamint nemcsak a híres Audemars Piguet Royal Oak és Nautilus órák, hanem más ismert Genta időmérők és magánmegrendelések is szerepeltek.

Az ábrákat végül egy ázsiai magángyűjtő szerezte meg. Összesen tíz licitáló versenyzett az értéktárgyakért a világ minden tájáról, a küzdelem lezárásaként pedig 610 586 dollárig tornázták fel az árat, mely hozzávetőlegesen 208 millió forintnak felel meg. Újításként a képek mellé egyedi NFT-k is társultak.

A Nauitulsról érdemes tudni, hogy annak idején annyira fellendítette a Patek Phillippe vállalatot és olyan mértékben sikeres lett a modell, hogy a jelenlegi elnöknek — Thierry Sternnek — be kellett szűntetnie bizonyos típusát. Ennek célja az volt, hogy ne azzal az egy fajtával azonosítsák a márkát. Nehéz felbecsülni Genta terveit, de nagyjából olyan érzés lehet birtokolni őket, mintha valaki megkaparintaná Frank Lloyd Wright építészeti rajzait.

Az aukciósorozat május 10-én Genfben folytatódik, mely során a tervező személyes Royal Oakját négy olajfestményével együtt kínálják fel. Június 8-a és 22-e között New Yorkban zárulnak az árverések, végezetül pedig Genta legendás Disney-együttműködésének a terveit kiáltják eladásra.