Tobia Zambotti használt szájmaszkokkal töltött pufidzsekije

Használt szájmaszkokból készít pufidzsekit egy olasz dizájner

Tobia Zambotti Coat-19 elnevezésű pufi dzsekijét toll helyett egyszer használatos arcmaszkokkal töltötte meg, ezzel is hangsúlyozva azok környezeti hatását.


A koronavírus-járvány kitörése óta az egyszer használatos maszkok kulcsfontosságúak a vírus terjedésének megakadályozásában. Azonban, ha nem megfelelően válunk meg tőlük, komoly veszélyt jelentenek környezetünkre, például az óceánjainkra.

Miután Izlandon 2021 augusztusában kitört a járvány COVID-19 negyedik hulláma, a Tobia Zambotti úgy döntött, hogy körülbelül 1500 világoskék maszkot gyűjt be Reykjavík utcáiról, mielőtt azok az óceánba kerülnének. Az olasz tervező ezután ózongázzal alaposan fertőtlenítette őket, és elküldte őket Aleksi Saastamoinen-nek, a finnországi Aalto egyetem divattervező hallgatójának, aki az újrahasznosított maszkokat a Coat-19 szokatlan töltelékévé változtatta.

A piacon kapható eldobható maszkok nagy része polipropilénnek nevezett hőre lágyuló műanyagból készül, amelyet polietöltő, az olcsó pehelykabátok leggyakoribb akril töltelékének előállítására is használnak. Azonos anyag, azonos funkció, ámde más megjelenés. A külső réteg egy félig átlátszó, légáteresztő és vízálló laminátum, amely biológiai forrásokon alapul, és lehetővé teszi az eldobható maszkok láthatóvá válását. Zambotti elmondása szerint a kabát célja, hogy kiemelje „ezt az abszurd járványhoz kapcsolódó környezeti problémát".

A dizájner nem először rukkol elő a koronavírus következtében felhalmozódó extra szemét problémájára a figyelmet felhívó termékkel: Zambotti korábbi projektjében egy kanapét töltött meg használt arcmaszkokkal.

(Designboom)