Stílusos belső modern hálószoba

6 mód a stresszmentes hálószoba kialakításához a jobb alvás érdekében

Ahhoz, hogy hálószobánk pihentető oázissá váljon, némi változtatásra lesz szükség.

Az utolsó hely, ahol egy hosszú nap végén a rendetlenséggel szeretnénk foglalkozni, a hálószobánk. Miután mindent elrámoltunk a lakásban, ideális esetben a hálóban úgy érezhetjük, mintha visszavonulnánk a napi káosz elől. De a halom szennyes és az erős világítás ellenkező hatást válthat ki.

A környezetünk nagy hatással lehet a hangulatunkra. Nyugodtnak és békésnek, vagy szorongónak és stresszesnek érezhetjük magunkat. A hálószobánk különösen fontos a mentális jóllétünk szempontjából, mert ez az első hely, ahol felébredünk, és az utolsó hely, amelyet lefekvéskor látunk, ezért hasznos, ha olyan teret alakítunk ki, ahol jól érezzük magunkat. A nyugodt hálószoba kialakításához olyan nyugtató elemek kombinációja szükséges, amelyek együtt ellazulást és nyugalmat biztosítanak. Mutatjuk az ehhez vezető lépéseket.

1. Rendrakás, portalanítás

A hálónkban ne halmozzunk fel mindenféle tárgyat, maradjon levegős és nyugodt, mivel a zsúfoltságban könnyen azt érezhetjük, nem tudjuk elengedni magunkat. A felgyülemlett rendetlenség mágnesként vonzza a port és a potenciális allergéneket. Minél nagyobb a rendetlenség, annál kevésbé tudjuk nyomon követni a dolgokat, és annál valószínűbb, hogy további rendetlenség keletkezik.

2. Ágy melletti eszközök

Nagyon nem mindegy, miket tartunk közvetlenül az ágyunk mellett, nemcsak az éjjeliszekrényen, hanem a fiókokban. Ragaszkodjunk azokhoz a dolgokhoz, amelyek elősegítik a pihentető éjszakai rutint, mint például a kéz- vagy testápolók, az illóolajok, mint a levendula, és szükség esetén egy olvasószemüveg, valamint egy kis jegyzettömb, ha valami eszünkbe jutna vagy egy álmunkat feljegyeznénk az éjszaka közepén.

3. Kevés bútor

A bútorok és kiegészítők korlátozása szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy a hálószobák pihentető hangulatot kölcsönözzenek. A bútorokat minimális szinten kell tartani, a szoba méretétől függően azonban elhelyezhetünk néhány funkcionális elemet, például egy széket vagy egy padot az ágy lábához, amelyek jól jöhetnek a cipők felhúzásához vagy a fürdőköpeny feldobásához.

A hálószobabútorok minimalizálása azonban nem jelenti azt, hogy más módon ne adhatnánk meleget és textúrát a térnek. Egy plüss szőnyeg vagy egy kellemes színű díszpárna sokat dobhat a szoba hangulatán.

4. Színek

A színek a hálószobában is nyugtató hatásúak lehetnek, itt leginkább a természet felé fordulást javasolják a szakértők, ezek közül is a lágy, tompa és nyugtató árnyalatokat. Legyen szó a kora reggeli égbolt vagy a nyugodt óceán halványkékjéről vagy a földszínekről és az erdőben megtalálható árnyalatokról, mind nyugalmat biztosítanak.

  • Bézs és szürke hálószoba színek: Érdemes a hálószoba falait ezen árnyalatok valamelyikére festeni. A szürke kifinomult és sokoldalú szín, amely megnyugtató légkört teremthet a hálószobában, és más színekkel és textúrákkal párosítható.
  • Lágy rózsaszín hálószoba színek: Ha melegebb színt keresünk, próbáljunk ki egy tompított lazac árnyalatot. Ez egy meleg, nyugtató szín, amely meghitt és pihentető légkört teremthet.
  • Zöld hálószoba színek: A zöldet gyakran a hálószobák megnyugtató színének tekintik, mert a természethez, a növekedéshez és a megújuláshoz kapcsolódik. A zöld a természet egyik alapszíne, mely egyensúlyt és harmóniát idéz elő, ami hozzájárulhat a nyugalom és az ellazulás érzéséhez.

5. Sötétítő függöny

Ha érzékenyek vagyunk a fényre, a sötétítő függönyök vagy árnyékolók segíthetnek jobban aludni, de van néhány hátránya. Némelyikük vastag, átlátszatlan anyagból készül, amely elzárja a napfényt és a külső zajt. Nehezebben fogunk olvasni, és bár segíthet a hangulatos és meghitt környezet megteremtésében, egyúttal sötétebbé és kisebbé teheti a helyiséget.

6. Világítás

A réteges, meleg világítás kulcsfontosságú a hálószobákban. Érdemes több fényforrást is kialakítanunk, hogy módosíthassuk a szoba fényszintjét és hangulatát. Ez legyen a felső világítás, az éjjeli lámpák és a fali lámpák kombinációja.

(Bhg)

Nyitókép: Shutterstock