virgin izakaya etterem odesszaban

A kortárs ukrán dizájn legjavát találjuk ebben az odesszai étteremben

Az ukrán dizájnstúdió, a YODEZEEN tervezte ennek az odesszai japán étteremnek a berendezését, amely egyszerre illeszkedik a japandi trendbe és tiszteleg a város indusztriális múltja előtt.


Az odesszai kikötőben találjuk ezt a tradicionális japán izakaya éttermet. Az izakaya egy olyan vendéglátóegységet takar a hagyományok szerint, ahol az italok mell apró falatokat szolgálnak fel, leginkább a spanyol tapashoz hasonlítható, vagy azokkal a fogásokkal, amit nálunk s a világ nagyobb részében "bar food"-ként emlegetünk.

A Virgin Izakaya nemcsak ételeivel tűnik ki az odesszai kikötő indusztriális környezetéből, de humoros és dizájnos arculatához lélegzetelállítóan dizájnos belső tér is tartozik.

virgin izakaya etterem odesszaban

Fotó: Facebook/Yodezeen

Az Ukrajna-szerte több egységgel is rendelkező lánc nemrég megnyílt odesszai egységének enteriőrjéről a világ legnagyobb dizájnportáljai is beszámoltak már. Megalkotásáért a kijevi illetőségű YODEZEEN felelős, akik három szintre osztották fel az 560 négyzetméteres, tehát elég jelentős méretű teret. A földszinten egy titkos bárrészt is találunk, ami az izakaya hagyományaihoz kapcsolódik, a japánok ugyanis gyakran étkeznek a bárpultnál ülve. A kiindulási alap egy történelmi épület volt, így a kialakításkor tiszteletben tartották az 1900-ban épült és védelem alatt álló tömb neoklasszicista alapkarakterét, amelybe vegyült némi art nouveau és hagyományos román stílus is, és ehhez igazították a terveiket.

virgin izakaya etterem odesszaban Fotó: Facebook/Yodezee

Alaphangulatát a vörös szín, a kezeletlen fa és a nyersbeton határozza meg, melyek egyszerre utalnak a japán éjszakai élet hagyományos tereire és az odesszai kikötő indusztriális hangulatára.

"Az egyik célunk az volt, amikor megterveztük a második ukrajnai Virgin Izakaya étterem enteriőrjét, az az volt, hogy a lehető legtöbb embert megismertessük Japán lenyűgözően vibráló és sokszínű éjszakai életének kultúrájával. Hogy a vendégeket még jobban elvarázsoljuk az atmoszférával, fogtuk a legizgalmasabb tradicionális elemeket, újragondoltuk őket, és úgy integráltuk e falak közé."

– mondta az ArchDailynek a projekt főépítésze, Artem Zverev.

virgin izakaya etterem odesszaban

Fotó: Facebook/Yodezeen

Az első szinten nyitott konyhát találunk, ami szintén fontos eleme az izakaya hagyományának. Innen fekete márványlépcsők vezetnek a fentebb említett titkos bárba, ami gyakorlatilag egy lounge rész, melyet tradicionális japán mintákkal nyomtatott tapéta díszít, és az egészet egy misztikus, zárt hangulat lengi be. A pult mögött pedig a bartenderek keverik a legmenőbb, japán ihletésű koktélokat.