A Kosmik Studio karosszékei

Vintage karosszékek - nem csak a retro szerelmeseinek

A lengyel kommunizmus dizájnja és a modern stítlus találkozása.

Marta Adamczak, a lengyel kosmiko bútorfelújító műhely tulajdonosa új életet lehel a klasszikus lengyel bútorokba – némi átalakítás után. Az „új vintage" fotelkollekció újradefiniálja és modernizálja a lengyel kommunista korszak dizájnpéldáit, bemutatva közben az ács- és kárpitfelújításon átesett fotelek átalakulását.

A fotelek új külsejükben is megőrzik funkciójukat, de a különböző kidolgozási technikák alkalmazásának köszönhetően más karaktert kapnak. Adamczak minden felújítást a talált tárgy történetének feljegyzéseként kezel, magát a bútordarabot pedig az ismétléstől való elfordulás alapjaként, az egyéniség kifejezéseként kezeli.

A fotelpárokból álló kollekció a modernitást ötvözi a klasszikus stílussal, Adamczak minden darabnál a kreatív megoldásokat kereste, hogy a felújított bútorok megfeleljenek a kortárs igényeknek.

A tervező szerint az új szövetek ügyes kiválasztása, a varrás és a kárpit formájának modellezése határozza meg, hogy egy régi fotelből kortárs bútor lehet-e. Adamczak szószólója a már legyártott termékek helyreállításának és újrafelhasználásának, hogy ne járuljon hozzá az új bútorok elkészítésével a túltermeléséhez.