Női kéz méri a glükóz szintjét a vérben, zöld háttér előtt

2060-ra ennek a nemzetiségnek közel 40%-a 2-es típusú diabéteszben szenvedhet

A Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint 2025-höz képest 2060-ra a 2-es típusú cukorbetegség aránya az Egyesült Államokban közel 40%-kal fog megugrani. Emellett számos más szívbetegség kockázati tényező, például a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és az elhízás is sokkal gyakoribbá válik.


Az Amerikai Népszámlálási Hivatal 2020-as, 2025 és 2060 közötti évekre vonatkozó előrejelzéseiből származó információk, valamint a National Health and Nutrition Examination Survey, a népszámlálási felmérés adatai alapján, amelyek a szív kockázati tényezőinek vagy betegségeinek előfordulását jegyzik, a kutatók előrejelzéseket készítettek a csoportok számára az alábbiak alapján:

 • Nem: Férfiak és nők; remélhetőleg a jövőbeni tanulmányokban a nemi szempontból non konform egyénekre vonatkozóan is)
 • Életkor: 18-44 évesek, 45-64 évesek, 67-79 évesek, valamint 80 évesek és idősebbek.
 • Faj és etnikai hovatartozás: Ázsiai, fekete, spanyolajkú, fehér és egyéb.
Amikor a különböző csoportokat összevonták, hogy összefoglalják az előrejelzett arányokat, azt találták, hogy 2025 és 2060 között:
 • A 2-es típusú cukorbetegség aránya valószínűleg 39,3%-kal, 55 millió amerikaira fog emelkedni.
 • A magas koleszterinszint 27,5%-kal, 126 millióra emelkedhet.
 • A magas vérnyomás aránya várhatóan 25,1%-kal, 162 millióra emelkedik.
 • Az elhízás aránya várhatóan 18,3%-kal, 126 millióra emelkedik.

Ennek eredményeként a kutatók úgy vélik, hogy a strók, a szívelégtelenség és általában a szívbetegségek aránya is 30-34%-kal fog emelkedni.

„Elemzésünk előrejelzése szerint a szív- és érrendszeri kockázati tényezők és betegségek gyakorisága továbbra is aggasztó tendenciákkal fog növekedni”

– mondta Dr. James L. Januzzi Jr., a Massachusetts General Hospital kardiológiai osztályának kardiológusa és a tanulmány vezető szerzője az American College of Cardiologynak.

Miután az egyes külön csoportokra vonatkozó adat-előrejelzésekbe belemerültek, a legélesebb elmozdulásokat a nem fehér bőrűek körében tapasztalták.

„Ezek a szembetűnő előrejelzések aránytalanul nagy mértékben érintik az Egyesült Államok faji és etnikai kisebbségi lakosságát. Ezen eredmények megértése remélhetőleg tájékoztatni fogja a jövőbeli közegészségügyi politikai erőfeszítéseket, és lehetővé teszi számunkra, hogy a megelőzési és kezelési intézkedéseket méltányos módon hajtsuk végre”

– tette hozzá Januzzi.

A kutatók remélik, hogy a szívbetegségek kockázati tényezőiről való felvilágosítás, a minőségi, alacsony költségű egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javítása, valamint a működő (és az emberek által fenntartható) kezelési lehetőségek kutatásának folytatása kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy remélhetőleg bebizonyosodjon, hogy ezek az égbe szökő előrejelzések tévesek.

„Végső soron, mivel a megelőzés elengedhetetlen a szív- és érrendszeri betegségek jövőbeli terhének kezeléséhez, a tanulmány eredményei fontos kihívást jelentenek”

– mondja Dr. Reza Mohebi, a Massachusetts General Hospital Dennis és Marilyn Barry kardiológus ösztöndíjasa és a tanulmány vezető szerzője az American College of Cardiology kutatási összefoglalójában.

Íme 9 szokás, amit már ma elkezdhetünk, hogy csökkentsük a cukorbetegség, és valószínűleg a fent említett szív- és érrendszeri betegségek bármelyikének kockázatát.

 • Cseréljük le vízre és teára a cukorral édesített italokat
 • Tegyünk lépéseket a teljes testsúlyunk 5%-ának leadására (mondjuk 10 kilót egy 200 kilós személy esetében), ha jelenleg túlsúlyosak vagyunk
 • Végezzünk erősítő edzést 30 percig, majd a hét folyamán még egyszer (ez az arány bizonyítottan hatással van a vércukorszintre)
 • Törekedjünk minimum hét óra alvásra
 • Cseréljük le az állati termékekben, például a vajban és a sajtban található telített zsírok egy adagját egyszeresen telítetlen zsírokra, amelyeket avokádóban, diófélékben és növényi olajokban, például olívaolajban és repceolajban találhatunk meg
 • Próbáljuk meg minden étkezésnél a tányérjának legalább a felét gyümölcsökkel és zöldségekkel megtölteni
 • Készítsünk egy hétre elegendő, három összetevőből álló reggelit, hogy minden napot táplálóan kezdjünk
 • Végezzünk heti 150 perc mérsékelt testmozgást, például három 30 perces sétát és a fent említett két félórás erősítő edzést
 • Nőként maradjunk napi egy alkoholos italnál, férfiként maximum kettőnél.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock